Skip to content

Pista nº 335_Monstruos-Claire Dederer

Títol: Monstruos ¿Se puede separar el autor de su obra?

Autora: Claire Dederer

Editorial: Edicions Península

Any: 2023

Pàgines: 320

Com ens relacionem amb l’art a l’era de la cancel·lació? Podem arribar a estimar el geni i la seva obra alhora que detestem el monstre? Un intel·ligent assaig que ens enfronta als nostres dilemes morals i contradiccions.

Podem apreciar l’obra d’artistes com Hemingway, Sylvia Plath, Miles Davis, Polanski, Woody Allen o Picasso? Hauríem?

L’escriptora Claire Dederer es va proposar indagar en la relació que tenim amb l’obra d’aquells artistes a qui admirem, alhora que breguem moralment amb la seva personalitat, de vegades monstruosa. Des de Michael Jackson fins a Virginia Woolf, l’autora es qüestiona com conciliar la nostra indignació i el menyspreu amb l’amor profund que sentim per l’art. I va més enllà: la monstruositat masculina equival a la femenina? Si una artista també és mare, una identitat trenca fatalment amb l’altra?

Aquest llibre, precedit d’un gran èxit de crítica, aprofundeix en la dissonància cognitiva pròpia d’una època en què hem deixat de transigir davant del geni per la mera raó de ser-ho, però també planteja reflexions importants sobre la pervivència de la seva obra i sobre la seva concepció mateixa: com que l’art té l’imperatiu de retratar els elements més foscos de la psique, no s’exposa a apropiar-se’n? Encara més, què passa quan l’artista contempla l’abisme durant massa temps? No pot ser víctima de la seva pròpia genialitat?

Amb atí, brillantor i l’honestedat de qui s’enfronta als dilemes morals propis, Dederer ha aconseguit una obra transcendental i complexa que eleva el debat intel·lectual.

Published inARTICLES DE TOTS ELS CICLESPISTES HÄNSEL* i GRETEL*Pistes Hänsel* i Gretel*PUBLICACIONS

Be First to Comment

Deixa un comentari

Simple Share Buttons