Skip to content

Montse Majench – Estem aquí

“Estem aquí!”, “hola!”, criden les dones cineastes tot agitant les mans, encenent els focus i mirant a càmera.
Totes i cada una en primer pla. Somrients, segures, empoderades. L’una ha encetat els cinquanta i el pintallavis i la ratlla als ulls li donen brillo; l’altra melena rinxolada, molt llarga i ben cuidada, li deu pesar però ho porta amb orgull; l’altra s’adorna els cabells amb una dàlia que sembla natural així que esclata la primavera; el cabell curt també hi és present, castany amb serrell tallat amb tiralínies, moreno llis o grisenc amb canes ben portades, la de més edat; una altra té la pell negra, ulls immensos i llavis carnosos que emmarquen les dents més blanques que pugueu imaginar; un parell porten ulleres, per veure-hi més clar o de sol, permanentment sobre el cap… Son moltes, de diferents edats. Totes es dediquen al cinema i es presenten en una lenta panoràmica de dones cineastes que treballen en diferents especialitats dins dels variats oficis del cinema. Hi ha directores, sonidistes i muntadores, productores i directores de càsting, il·luminadores, guionistes, compositores, directores de festivals i programadores… #DONESVISUALS apareix als crèdits de la pel·lícula, en color i amb coixinet, com l’associació que promou la visibilitat i el lideratge de les dones de l’audiovisual a Catalunya.

Fa uns dies vam presentar en societat l’eina estrella de Dones Visuals, el Directori&Comunitat i el Club Social de l’SGAE va quedar petit. Molta expectació i alhora complicitat. Després d’una feina minuciosa d’ajustar variables que semblava infinita, neix el (primer) cercador digital de dones professionals de l’audiovisual català. Es tracta d’una base de dades feta a mida, una web dinàmica, moderna i intuïtiva, on, en pocs dies més de 264 dones cineastes han creat el seu perfil amb els seus corresponents portfolis i vídeos, fotos, textos. L’eina és preciosa i fàcil d’utilitzar, pràctica, realment the place you want to be com apunta Serrana Torres, que l’ha concebut a partir de múltiples experiències digitals i que preveu introduir-hi millores després d’analitzar els comentaris de les usuàries. L’objectiu és ser-hi totes, unes pàgines grogues de la indústria audiovisual femenina. És voluntari, lliure, cada una es presenta com vol però molt endreçat per etiquetes que faciliten la cerca. De moment, només en català o en la llengua que cada una triï, a la segona fase, els perfils hi seran també en anglès, per poder difondre el Directori a la indústria cinematogràfica mundial. Cal remarcar que per formar part del Directori no cal ser sòcia de DV. Per canviar les coses, sí, com afirma Yolanda Olmos, enèrgica directora de Dones Visuals.

Ho hem hagut de fer per no haver de sentir més allò tan trist de “no hi ha dones compositores de bandes sonores” o “no hi ha actrius que no siguin blanques i parlin català”… Volem ser visibles (sona estrany, oi?) i crear comunitat, que el Directori serveixi perquè els productors i productores ens descobreixin, vegin els nostres treballs i ens puguin convocar. Així mateix i molt important, és una eina per conèixer-nos entre nosaltres, saber què fan les altres cineastes, aprendre les unes de les altres, teixir complicitats i treballar juntes si és el cas.

Ara mateix, el Directori pot ser molt útil a l’hora d’encarar la producció d’una pel·lícula amb ajuts públics, doncs institucions com l’ICEC o l’ICAA incentiven el posicionament del projecte si aquest incorpora dones tant en els càrrecs de lideratge –guió, direcció i producció executiva- com en els càrrecs infra-representats com son les caps d’equip de composició musical, direcció de fotografia, so, efectes especials i muntatge. A través d’un sistema de punts promouen la igualtat d’oportunitats als projectes liderats per dones que de forma natural no es produeix. Diferents associacions feministes estan al darrera d’aquesta mesura i el Directori facilita a la indústria, productors i productores, la cerca de professionals per posicionar millor el seu projecte.

Un dels objectius de DV és crear les condicions perquè les dones tinguin les mateixes oportunitats i s’arribi a la paritat de gèneres en el sector audiovisual. Les col·legues sueques, amb Anna Serner al capdavant del Swedish Film Institute, després de quatre anys aplicant mesures positives, han demostrat que la igualtat de gènere condueix indefectiblement cap a un cinema de major qualitat. Un cinema que mira des de totes les perspectives possibles del que significa ser persona humana en la societat actual. Parlem de diversitat, no només en termes d’orígens ètnics, sinó també d’històries, personatges i perspectives.

L’acció Directori forma part de l’innovador Pla d’Acció que Dones Visuals va engegar el 2017 per donar resposta a la situació de desigualtat històrica, normalitzada en l’imaginari col·lectiu, fent visible el talent de les dones professionals. A través de 6 línies d’actuació basades en l’acompanyament del procés creatiu i tècnic, col·laborant amb festivals i entitats, fent xarxa i comunitat, interpel·lant als polítics, Dones Visuals es proposa incrementar les oportunitats, el lideratge i la visibilitat de les dones. Per un cinema de qualitat per a tots i totes.

Podeu conèixer els detalls del Pla d’Acció a www.donesvisuals.cat

*

Montse Majench
Vicepresidenta #DONESVISUALS

Si us agrada la idea, podeu allotjar un baner del Directori a la vostra web, per fer xarxa i comunitat.

Published inARTICLES DE HÄNSEL* i GRETEL*CICLESConstrucció i cansament a la Barcelona cultural

Be First to Comment

Deixa un comentari

Simple Share Buttons