Skip to content

Laia Torrents (Cabo San Roque) – Trans

*  Del cicle : CONSTRUCCIÓ i CANSAMENT A LA BARCELONA CULTURAL

La transsexualitat presenta una discordança entre la identitat de gènere i el sexe biològic; però els termes sobre la seva definició no estan molt consensuats, ni tan sols per la pròpia comunitat. També es debat si la forma més adequada d’anomenar-lo seria transgènere o transgenerisme.

La definició de transgènere ens parla d’una varietat d’individus, conductes i grups que es diferencien de les identitats de gènere i rol que tradicionalment “accepta” la societat. Transgènere acostuma a interpretar-se com una forma d’expressió del gènere d’una persona que no es correspon amb el qual la societat li ha assignat al seu sexe biològic. No és conforme a les normes convencionals de gènere masculí o femení, sinó que les combina o es troba entre elles.

Transgènere: és aplicable a l’art? a la cultura?

Quan parlem de “les arts” s’utilitza fins a l’extenuació el fet multidisciplinari que vol dir que involucra el coneixement de diferents disciplines aportant des del seu espai al tema en qüestió. Però aquesta multidisciplinarietat no serveix de molt a no ser que aconseguim connectar sabers i valors entre aquests diferents camps.

També utilitzem el mot interdisciplinar que significa que abraça aspectes de diferents disciplines, però en un aspecte puntual.
Transdisciplinar/transgènere en canvi, significa que abasta diferents disciplines de forma transversal i que està per sobre de totes aquestes. Val a dir que el seu àmbit d’acció és superior a cada una de les disciplines.

La diferència és substancial.

És imprescindible la comprensió de la transdisciplinarietat com un principi d’unitat del coneixement més enllà de les disciplines, imprescindible pel desenvolupament i l’evolució del fet cultural d’una ciutat o un país.

No es tracta de definir un model específic multidisciplinari o interdisciplinari, procurar-li un espai i crear un ghetto, separat de la resta; sinó comprendre la transdisciplinarietat, fer que comparteixi espai amb les altres disciplines, sense criminalitzar-ne el gènere.

Es tracta d’adquirir una visió integral de la cultura i la creació, comprenent les disciplines d’origen com un centre d’acció que deriva cap a altres nodes per explorar camps d’extensió i reflexió crítica.
I actuar en conseqüència.

*

Laia Torrents és membre de Cabo San Roque, formació que neix l’any 2001 com a grup de música dedicat a l’experimentació més lúdica i evocadora.

Published inARTICLES DE TOTS ELS CICLESConstrucció i cansament a la Barcelona cultural
Simple Share Buttons