Skip to content

Francesc Serra — Retrat d’Olga Sacharoff

Francesc Serra, Retrat d’Olga Sacharoff , 1934.

Imatge cedida per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

 

Olga Nikolàievna Saharova, coneguda com a Olga Sacharoff, va néixer a Tbilisi (Geòrgia), on va estudiar Belles Arts, però aviat es va traslladar a París, al barri de Montparnasse, on va exposar la seva obra als principals salons d’avantguarda. Amb motiu de les dues guerres mundials, fa estades a Tossa de Mar, punt de trobada de molts artistes d’avantguarda, i a Barcelona, on s’instal·la definitivament l’any 1940. Sacharoff va ser una figura destacada de les avantguardes del segle passat i va establir forts lligams amb l’art català dels anys 40 i 50, i amb els cercles artístics i intel·lectuals de la postguerra.

Olga Sacharoff va utilitzar tota mena de tècniques: oli, aquarel·la, pastel, collage o aiguafort.  Les temàtiques més significatives i recurrents en l’obra de Sacharoff foren: animals, flors, retrats, paisatges, i sobretot la presència de la figura de la dona com a eix central del seu discurs artístic. També va il·lustrar obres literàries, com el llibre de Clementina Arderiu Sempre i ara.

A partir dels anys trenta, Sacharoff deixà enrere l’avantguardisme i s’endinsà en l’estètica del noucentisme. El seu estil adoptà traços lírics i amables, i es posà al servei d’una visió idealitzada de Catalunya: paisatges, costums, tipus populars… Durants aquests anys, exposà regularment a Barcelona. A partir del any 1940, s’instal·la definitivament a Barcelona, al barri del Putxet, on continua la seva trajectòria artística i participa de manera activa en la vida cultural de la ciutat.

També va exposar a París, Londres, Nova York, Roma, i Florència.

Published inARTICLES DE TOTS ELS CICLESArxiu fotogràficPUBLICACIONS

Be First to Comment

Deixa un comentari

Simple Share Buttons