Skip to content

Francesc Serra — Retrat de Carmen Osés

Francesc Serra, Retrat de Carmen Osés, 1930.
Imatge cedida per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Carmen Osés (1897-1961) és una desconeguda artista aragonesa. Parella sentimental del també pintor Enrique Ochoa, la seva àmplia carrera professional té com a punt d’inflexió la Guerra Civil.

Carmen va ser una de les escasses dones artistes que salvant els obstacles va aconseguir fer el salt completant la seva formació a l’estranger, concretament a París. La seva carrera artística comença a projectar-se durant la II República. La seva primera exposició individual de les cinc portades a terme abans de la Guerra Civil va tenir lloc a les Galeries Laietanes el 1931. D’ella s’en va fer ressò la Revista Blanca. Durant la dècada dels trenta, de la seva col·laboració com a dibuixant i il·lustradora de llibres. També va realitzar algun disseny publicitari.

La seva última mostra abans de l’esclat de la conflagració bèl·lica va tenir lloc a les Galeries Laietanes al maig de 1936. Juntament amb el seu marit, marxà de Barcelona a Mallorca en l’últim vaixell que va salpar abans d’esclatar la Guerra Civil, la primera quinzena de juliol de 1936. Encara que viatjarà amb freqüència, especialment a Barcelona, s’estableix a Pollença. De la seva correspondència es dedueix una salut feble que sovint li impedeix treballar.

Els contactes amb els pintors mallorquins i eivissencs ja des d’abans de la guerra van ser intensos per a la parella, tant amb artistes residents com els qui s’hi establiren temporalment: Mariano Vives, Tito Cittadini Podeta, William Cook, Pedro Barceló, Edwin Hubert, Joaquín Mir, Casimiro Tarrasó, Roberto Ramuagé, o el mateix Anglada Camarasa.

Published inARTICLES DE TOTS ELS CICLESArxiu fotogràficPUBLICACIONS

Be First to Comment

Deixa un comentari

Simple Share Buttons