Skip to content

El mític cal·lígraf i dissenyador Ricardo Rousselot, protagonista de la setmana a CaixaForum+

Redacció, 12 desembre 2023

CaixaForum+

Arriba a la plataforma també el quart episodi de Booklovers, dedicat a Ciutat de Mèxic i protagonitzat per les escriptores Elena Poniatowska i Socorro Venegas, entre altres personatges.

Llargmetratge documental inèdit: Lletres que marquen

El divendres 15 de desembre s’estrena a CaixaForum+ el llargmetratge documental inèdit Lletres que marquen, protagonitzat pel mític cal·lígraf, dissenyador gràfic i tipògraf argentí Ricardo Rousselot (Chaco, Argentina, 1936), un dels personatges clau del panorama de la comunicació visual a Espanya.

Ricardo Rousselot ha estat la ment i la mà que hi ha al darrere d’algunes de les marques, les imatges i els logotips més icònics de les nostres vides, i ha contribuït de manera significativa a renovar el disseny espanyol i a projectar-lo internacionalment. Aquest virtuós del disseny i la cal·ligrafia va destacar per la quantitat i qualitat impressionant de treballs que va dur a terme per a marques com Playboy, Tabacalera, Farias, Ducados, Roger Goulart, La Casera, El Corte Inglés, La Vanguardia, Smoking, Spanair, Borges, Joselito, Dom Pérignon o Casa Tarradellas.

Lletres que marquen (Àlex Guimerà, 2023) ens submergeix en la vida i l’obra d’un home que ha deixat una empremta inesborrable en la cultura visual popular. La seva història és una travessia fascinant que ens porta des dels anys seixanta a les agències de publicitat líders dels Estats Units, on va treballar com a dissenyador, cal·lígraf i director d’art, fins al seu establiment definitiu a Barcelona el 1975. La seva arribada a la Ciutat Comtal, juntament amb altres col·legues argentins i en plena etapa de la transició democràtica, va marcar la història del disseny gràfic i la comunicació visual a Espanya.

En el documental hi participen, a més de Ricardo Rousselot, noms prestigiosos del disseny, la publicitat i la comunicació visual espanyola com Alex Trochut, Ana Gea, Rosa Mundet, Lluís Bassat, Oscar Tusquets, América Sánchez i Mario Eskenazi, entre d’altres. Lletres que marquen és una producció d’Hic&Nunc Filmworks, en coproducció amb TVC (Televisió de Catalunya) i amb la col·laboració de CaixaForum+, Filmin, La VanguardiaGràffica, AC/E, Smoking, TDWEEK (Design Hub Canarias) i Blanc! Festival.

Nou episodi Booklovers: Ciutat de Mèxic

Elena Poniatowska. Imatge de la Sala de Premsa de La Fundació La Caixa

El dijous 14 de desembre arriba a CaixaForum+ el quart episodi de Booklovers, dedicat a Ciutat de Mèxic. Booklovers és una sèrie documental de producció pròpia sobre la dimensió llibresca d’algunes de les capitals culturals del món i també sobre l’amor als llibres i als seus espais en l’època de la digitalització de la lectura i del coneixement.

Amb la guia immillorable de l’escriptor Jorge Carrión, cadascun dels cinc episodis de la sèrie està dedicat a una ciutat i a les seves llibreries, biblioteques i espais culturals emblemàtics. En aquest quart episodi, Carrión recorre espais llibrescos emblemàtics de Ciutat de Mèxic, i es pregunta si la capital mexicana es pot interpretar com un diàleg violent entre l’aigua i el foc. Per respondre aquesta pregunta, en visita les llibreries més famoses (com la Rosario Castellanos), però també les més noves o les més secretes, en recorre les biblioteques més icòniques (Vasconcelos, La Ciudadela, Nacional), camina pel carrer Donceles i entrevista el llibreter Max Ramos i els escriptors Elena Poniatowska, Socorro Venegas i Mario Bellatin. I acaba amb un grafit de La Mosca Crew.

 

Ja estan disponibles a CaixaForum+ els tres primers episodis de la sèrie, dedicats a Buenos Aires, Madrid i Lisboa. L’últim d’episodi, dedicat a Barcelona, s’estrenarà el dijous 21 de desembre, en exclusiva, a CaixaForum+.

Llargmetratge documental: Versus: Ken Loach, la seva vida i el cinema

El 14 de desembre aterra també a CaixaForum+ el documental Versus: Ken Loach, la seva vida i el cinema (2016). La pel·lícula és un relat divertit, provocador i revelador de la vida i la carrera de Ken Loach, un dels directors de cinema més famosos, controvertits i prestigiosos de la història del cinema britànic, coincidint amb el seu vuitantè aniversari.

Versus es revisa l’extraordinària carrera de més de mig segle del cineasta, que inclou obres, entre d’altres, com Kes (1969), Riff-Raff (1991), Plouen pedres (1993) o Mi nombre es Joe (1998). Loach ha guanyat, entre molts guardons internacionals, dues vegades la Palma d’Or del Festival de Canes amb El viento que agita la cebada (2006) i Jo, Daniel Blake (2016).

Llargmetratge documental: Dreaming Walls. Inside the Chelsea Hotel

També el dijous 14 de desembre arriba a la plataforma Dreaming Walls: dins del Chelsea Hotel (Maya Duverdier i Amélie van Elmbt, 2022), documental produït per Martin Scorsese sobre el llegendari Chelsea Hotel de Nova York.

En aquest icònic establiment de la contracultura de la dècada del 1960, s’hi van allotjar de manera habitual personalitats com Patti Smith, Jim Morrison, Robert Mapplethorpe i les superestrelles de The Factory (La Fàbrica) d’Andy Warhol. Aquest lloc va ser refugi d’artistes durant més d’un segle i, després d’una reforma, torna a obrir les portes transformat en un hotel de luxe sense encant.

Published inARTICLES DE TOTS ELS CICLESPeriodisme cultural i altres pistesPUBLICACIONS

Be First to Comment

Deixa un comentari

Simple Share Buttons