Skip to content

Carme Melús – LAAB: Laboratori d’adaptacions audiovisuals de Barcelona

El LAAB és el laboratori barceloní que promou l’adaptació d’obres literàries editades per al sector audiovisual vinculades a la ciutat de Barcelona, impulsat des la Barcelona Film Commission

Els precedents que van afavorir el naixement d’aquesta primera edició del Programa LAAB tenen a veure amb la trajectòria literària de la ciutat:

• La UNESCO l’any 2015 va concedir a Barcelona el segell de Ciutat de la Literatura. Fruit d’aquest fet, la ciutat ha seguit impulsant diverses iniciatives que han continuat promovent l’activitat literària a la ciutat

• El Govern de la ciutat, l’any 2017 va aprovar una mesura de govern en relació a la Política audiovisual de l’Ajuntament de Barcelona, implementada des de l’Institut de Cultura de Barcelona (en endavant ICUB), en la qual proposava la “Creació d’un mercat bianual de drets audiovisuals”.

Per tant, aquesta creació, el Laboratori d’Adaptacions Audiovisuals de Barcelona (LAAB), respon a l’interès de generar com a ciutat literària, un programa que fomenti el desenvolupament dels drets audiovisuals d’obres literàries de referència a Barcelona

L’objectiu d’aquesta iniciativa és afavorir l’adquisició de drets de la propietat intel·lectual d’obres literàries per part de productors o programadors del sector audiovisual per a múltiples finestres de distribució.


Set de rodatge de la pel·lícula “La Dama de les Camèlies” protagonitzada per Núria Espert i Enric Majó, 1978
Autora: Colita  Arxiu Fotogràfic de Barcelona

El format de la primera convocatòria del LAAB ha consistit en la promoció d’obres editades i publicades preparades pel mercat audiovisual i la incentivació del seu procés d’adaptació. Per a dur-ho a terme, el Laboratori ha implicat als agents del sector editorial; professionals de l’àmbit de l’escriptura, adaptació i guió; especialistes del mercat i professionals del sector audiovisual. Però també les obres presentades i acceptades, d’acord amb els criteris de les bases, configuraran un catàleg digital de l’ICUB que serà promogut en l’àmbit de la gestió de drets de propietat intel·lectual i formaran part d’una estratègia per fomentar la promoció i desenvolupament dels seus processos d’adaptació en l’àmbit audiovisual, ja sigui mitjançant actes de promoció, promovent processos de desenvolupament o elaboracions de guions adaptats.

Finalment, les sis millors obres editades seleccionades disposaran d’una dotació econòmica per elaborar la primera versió del guió d’adaptació i les despeses relacionades per poder-lo dur a terme.

El LAAB organitza el pròxim 9 de juliol a El Born Centre de Cultura i Memòria un esdeveniment on es presentaran als representants del sector audiovisual les obres participants i es donaran a conèixer les guanyadors.

D’aquesta manera, Barcelona ha definit el Programa LAAB per fomentar els vincles entre la producció editorial i audiovisual present a la ciutat.

*

Carme Melús és directora de Promoció de Sectors Culturals de la BCN Film Comission

 

Published inPeriodisme cultural i altres pistesPUBLICACIONS

Be First to Comment

Deixa un comentari

Simple Share Buttons