Vivim amb por de mirar la mort de cara. Vivim amb por de patir amb els que pateixen. Vivim amb por de riure en els moments de dolor. Tenim tanta por. I és curiós com ens envaeix el pudor i la doble moral.
Els que practiquem el riure, i més a hospitals, estem acostumats a que se’ns tingui en compte quan les coses van bé i les situacions estan controlades però quan les coses van malament, sembla que l’humor desaparegui i se’l deixi de tenir en compte com a element estabilitzador del benestar emocional.
Deixeu-me que us comparteixi una anècdota. Un dels llocs amb més incertesa, on les coses passen d’anar bé a anar malament en segons, són els quiròfans. Fa anys, vam lluitar per poder entrar al quiròfan d’un dels hospital on els Pallapupas tenim presència. Sabíem que la persona que dirigia el servei no ho veia gens clar, però tot i així, vam començar a intervenir-hi. Uns dies més tard, sortint d’una reunió, vaig anar a veure com estava anant el tema, i aquell mateix cirurgià que no volia que uns pallassos es colessin dins del seu quiròfan, que no entenia com l’humor podia tenir-hi un lloc, em va dir: “Angie, tan de bo no ens haguem de trobar mai així, però si la vida ens hi porta, tan de bo hi sigueu els Pallapupas per ajudar-nos a riure quan sembla impossible”. Ell en aquell moment va veure claríssim el que després de 20 anys hem pogut demostrar.
Hem demostrat coses tan importants com que l’humor redueix un 40% l’ansietat entre els malalts, que millora en un 70% el benestar de l’equip sanitari i un 97% dels familiars considera necessària la presència dels pallassos d’Hospital.
I és que riure és un suport per anar paint tot el que estem vivint i tot el que vindrà. L’humor com a recurs poderós per créixer en l’adversitat perquè ens permet relativitzar i rebaixar la càrrega de dramatisme i activar recursos latents que ens ajuden a superar-la. L’humor ens permet integrar les experiències doloroses d’una altra manera.
Us demanaré que tanqueu els ulls i imagineu la vostra pitjor por. I ara us demano que els obriu i us pregunto: què donaríeu per viure aquesta experiència d’una altra manera?
Aquesta sensació és la que provoca el riure dins d’un hospital: poder viure millor allò que ens fa por, allò que ens angoixa i ens tensa.
I us animo a formar part d’un canvi cultural necessari per posar la cura emocional al centre de la salut. Tots i totes som agents de canvi. Tot el que fem cada dia deixa petjada. Tot el que fem pot canviar les coses. I millorar la vida de les persones.
No us faci por apostar per l’humor!
Angie Rosales
Fundadora i Directora de Pallapupas
Discurs de cloenda de la Jornada Humor x Health al personal sanitari.
18 de novembre de 2020.
Be First to Comment