Títol: Cartas sobre la educación estética de la humanidad
Autor: Friedrich Schiller
Traductor: Eduardo Gil Bera
Editorial: Acantilado
Data publicació: 2018
ISBN: 9788416748990
Idioma: Castellà
Pàgines: 152
Friedrich Schiller, autor d’òperes tan famoses com Turandot o Maria Stuart, reflexiona en aquest llibre sobre les conseqüències de la preeminència de la raó en la societat il·lustrada.
La Revolució francesa, que tant havia esperançat als il·lustrats d’Europa, va trigar molt pocs anys en revelar-se com una transformació més complexa i incerta del que havien somiat. Friedrich Schiller va escriure les Cartes sobre l’educació estètica de la humanitat, després d’aprofundir en l’obra de Kant i Fichte, inqüestionables mestres de l’època, per examinar el postulat de la preeminència de la Raó.
Per al poeta i dramaturg alemany, l’educació estètica era una condició indispensable per assolir la igualtat entre els individus, ja que no només suposaria la fi de les institucions de l’Antic Règim, sinó sobretot la fundació d’una autèntica fraternitat humana. “Para solucionar el problema político, es necesario tomar la vía de la estética, porqué el camino de la belleza conduce a la libertad” escriu a la II Carta adreçada al Príncep Christian d’Augustemburg.
Així doncs, tan necessari com aprendre a pensar és conrear la sensibilitat i desenvolupar la capacitat per apreciar la bellesa, una facultat que és tan universal com la raó. I és que per a Schiller, més que la capacitat de raonar i l’afinitat intel·lectual, el que ens agermana és la facultat de sentir i posar en comú els gustos, el que anomena afinitats electives.
Tot seguit reproduim un fragment del llibre:
“Sin embargo, la voz de nuestro tiempo no parece en modo alguno elevarse a favor del arte, al menos no del arte del que me ocuparé. El curso de los acontecimientos ha impuesto al genio de nuestra época una orientación que amenaza con alejarlo cada vez más del arte ideal. Éste debería distanciarse de la realidad y elevarse con la justa audacia por encima de la necesidad, pues el arte es hijo de la libertad y quiere obedecer al imperativo del espíritu, no a las necesidades que impone la materia. Pero hoy impera la necesidad y su yugo tiránico somete a la humanidad postrada. La utilidad es el gran ídolo de nuestra época, y a él deben complacer todos los poderes y rendir homenaje todos los talentos”
Clica aquí per continuar llegint l’extracte del llibre.
Be First to Comment