Capçalera CaixaForum+.
La Fundació ”la Caixa” estrena CaixaForum+, una plataforma d’emissió de continguts de vídeo i àudio sota demanda única al nostre país. CaixaForum+ és l’última gran aposta de la Fundació ”la Caixa” en el seu objectiu d’apropar la divulgació de la cultura i la ciència al públic més ampli possible. Després de l’expansió dels seus centres culturals pel territori espanyol aquests últims anys i amb la voluntat de continuar ampliant el nombre de persones que es beneficien de la seva acció cultural, arriba ara el salt al món digital.
Aquesta nova plataforma omple un buit en l’oferta audiovisual al nostre país i aspira a ser la plataforma de referència en el món cultural i en la divulgació científica en llengua castellana. CaixaForum+ es regeix pels mateixos principis amb els quals la Fundació ”la Caixa” defineix la programació dels seus centres culturals: el rigor, l’accessibilitat, la divulgació, la singularitat i la universalitat dels seus continguts.
Declaracions d’Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”.
El denominador comú que recorre el catàleg és la qualitat, tant per als usuaris més especialitzats com per als que s’apropen a les diferents disciplines empesos per la curiositat. L’objectiu final és arribar a totes les persones que tenen interès per la cultura, per la ciència i, en definitiva, per ampliar els seus coneixements, independentment del lloc en què es trobin.
La Fundació ”la Caixa” va iniciar aquest projecte la tardor del 2019 per intentar donar resposta a la demanda cada vegada més gran d’oci i cultura a les nostres pantalles. L’arribada de la pandèmia va reforçar aquesta necessitat i va fer d’accelerador del projecte. Des del primer moment, la institució va entendre que la plataforma no podia ser una simple translació de l’activitat presencial al món digital, sinó que havia d’anar molt més enllà.
Així, tot el contingut ha estat pensat específicament per ser consumit en una pantalla. S’ha estat treballant durant aquestes tres últims anys en la creació per a CaixaForum+ d’un catàleg de continguts inèdits i, majoritàriament, exclusius. L’oferta es completarà amb una selecció de continguts provinents d’una àmplia llista de col·laboradors: productores, distribuïdores, museus i institucions culturals nacionals i internacionals.
Presentació dels continguts de CaixaForum+.
La diversitat és la característica fonamental de CaixaForum+: diversitat de temàtiques, de formats, de continguts i de durada. CaixaForum+ comença el seu camí amb un catàleg inicial impressionant:
un total de 334 títols i més d’un miler de càpsules de contingut, cosa que equival a més de 564 hores de programació. Després del llançament, a partir del febrer del 2023, CaixaForum+ té previst estrenar nous continguts setmanalment amb l’objectiu d’assolir els 400 títols el primer any. Per accedir a tots els
continguts, simplement cal registrar-se a l’aplicació o al web de CaixaForum+ i la subscripció a CaixaForum+ és gratuïta.
Entre els continguts, trobem els cinc capítols inicials de la primera temporada d’A l’estudi: converses entre artistes. En els diversos capítols, artistes de diferents procedències i generacions obren els seus tallers als espectadors i a la visita d’altres artistes. En són els protagonistes alguns dels artistes que tenen obres que formen part de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa”, com ara Soledad Sevilla, Ignasi Aballí, Carlos Bunga, Luis Gordillo, Perejaume, Juan Uslé, Lúa Coderch o Pere Llobera, entre d’altres. En companyia és una sèrie documental de sis capítols, dirigida per Alejo Levis, en què es fa el seguiment del procés de creació de quatre espectacles de teatre. Durant cinc mesos, es van seguir quatre companyies des de la primera lectura de guió fins a l’estrena a sala: La Calòrica; La Perla 29 i el
seu Hamlet Aribau, d’Oriol Broggi; la versió de L’oncle Vània, d’Oskaras Koršunovas, i l’espectacle Oh, mami!, d’Oriol Vila i Raquel Salvador. Hi participen Alberto San Juan, Pau Roca, Julio Manrique i Pablo Messiez, entre molts d’altres. Una altra de les grans apostes per al llançament de CaixaForum+ és la sèrie De lo urbano y lo rural, en la qual els escriptors María Sánchez i Miqui Otero emprenen un viatge pel territori espanyol per conèixer en primera persona alguns dels llocs i les històries més brillants de la nostra literatura a través dels seus protagonistes: Bernardo Atxaga, Carlos Zanón, Teresa Moure, Elisa Victoria, Marc Badal o Santiago Lorenzo, entre d’altres. Pel que fa a la divulgació científica, trobem Icones de la ciència, una sèrie de dotze capítols en els quals Bartolo Luque, físic de sistemes complexos, i
Anna Llacher, periodista, reflexionen sobre moments definitius de la història de la ciència a partir d’imatges icòniques com el conegut retrat d’Einstein, a càrrec de Philippe Halsman, o la imatge de la primera empremta humana a la Lluna.
Declaracions dels convidats a la Presentació CaixaForum +
CaixaForum+ en xifres
334 títols en el seu llançament
1.088 peces de vídeo i àudio ja disponibles
887 vídeos
201 pòdcasts
360 sèries documentals
72 pel·lícules documentals
145 microdocumentals
41 curtmetratges documentals
4 curtmetratges de ficció
1 pel·lícula de ficció
21 òperes
54 concerts
12 espectacles
12 espectacles de dansa
61 debats i conferències
100 entrevistes
20 peces d’art digital
22 peces de videoart
564 hores de contingut
90 institucions, productores i distribuïdores
involucrades en el projecte
9 temàtiques
400 títols el primer any
Be First to Comment