Skip to content

Francesc Serra — Retrat de Maria Llimona de Carles

Francesc Serra, Retrat de Maria Llimona de Carles, 1952 | Imatge cedida per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

 

Maria Llimona i Benet (Barcelona, 1894 – Barcelona, 1985) va ser una escultora catalana, filla del també escultor Josep Llimona i Bruguera i germana del pintor Rafael Llimona i Benet.

La seva vocació va ser tardana, ja que va realitzar les seves primeres obres en 1938, quan es trobava exiliada a Rapallo, localitat de el nord d’Itàlia. Fruit d’aquest temps d’exili i de la influència que va exercir el seu marit a l’hora de potenciar el seu instint creatiu, va començar a assistir a classes amb l’escultor Rodolfo Castagnino, que vivia a Chiviari, prop de Rapallo.

Va tornar a Barcelona un cop finalitzada la Guerra Civil, el 1939. Encara que Maria Llimona va néixer en ple Modernisme, va ser el prototip d’artista noucentista, influenciada per la cultura mediterrània; la seva adolescència va transcórrer en el moment en què a Catalunya s’originava l’ideari noucentista, a partir de noms com els d’Eugeni d’Ors, Josep Carner, Joaquim Torres-García i Xavier Nogués.

Va participar en l’Exposició Nacional de Belles Arts de Barcelona de l’any 1942 amb dos caps femenins, Juventud i Mujer. Entre 1939 i 1949 va treballar en el conjunt escultòric per als jardins de Santa Clotilde de Lloret de Mar, format per cinc sirenes de bronze situades a l’escalinata. Domènec Carles era l’assessor principal del propietari, Raul de Roviralta. L’any 1950 consta entre els participants de l’Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid, on va presentar un bronze, Retrat de la Senyora M. M., i una font per a jardí.

Dos anys més tard, va rebre l’encàrrec de fer una escultura per al monument en homenatge a Salvador Andreu, l’urbanitzador de la muntanya del Tibidabo. L’escultura original, del 1927, era obra d’Eusebi Arnau i era una figura de cos sencer i dempeus de l’homenatjat feta en bronze, que es va requisar i fondre el 1936, al principi de la Guerra Civil. Maria Llimona va fer una musa, una dona jove ajaguda esculpida en marbre per Vicenç Damian, que l’actual propietari del parc d’atraccions va enretirar del seu emplaçament original. El 2007 fou restablert al costat de la font de la placeta propera a l’Hotel Florida.

Published inArchivo fotográficoARTÍCULOS DE TODOS LOS CICLOSPUBLICACIONES

Be First to Comment

Deja una respuesta

Simple Share Buttons