1. Cesc Gelabert
El lenguaje de los movimientos
En aquest capítol, Cesc Gelabert ens obre les portes per entendre millor com vivim i com ens movem, com dansem. Llucià Homs i Fèlix Riera es troben amb el ballarí i coreògraf per ensenyar-nos fins a quin punt la dansa és una activitat que cura, que ens connecta amb un estat primigeni en què viatgem al costat de la natura, el lloc des d’on prendre consciència del cos, perquè , com explica Gelabert, “ballar és habitar el cos amb el cor i la ment”.
2. Ángeles Caso
Escribir cartas de amor
En aquest capítol, Llucià Homs i Fèlix Riera es troben amb l’escriptora Ángeles Caso i parlen sobre l’enamorament, les pors que comporta i sobre la situació de vergonya que sent la societat contemporània davant dels actes d’amor. Com s’estima en el segle XXI? Ángeles Caso reflexiona sobre com es viu l’amor ara i les noves maneres d’estimar.
3. Jordi Esteva
Geografía nómada
En aquest capítol, seguirem el nostre impuls nòmada i acompanyarem Jordi Esteva pels paisatges indòmits que protagonitzaven els seus somnis infantils, de l’Atlas d’Al-Haggar a la regió de Socotra fins al Caire, passant per les costes d’Aràbia i… amb l’escriptor, fotògraf, director de documentals descobrirem les claus per entendre les raons íntimes del viatge, del moviment, de la necessitat ineludible de partir. Llucià Homs i Fèlix Riera divaguen amb Esteva sobre atles i llibres de geografia, la bellesa com a meta i lloc de trobada, el so del vent al desert, d’illes i de ferrers.
4. José Enrique Ruiz-Domènec
El territorio de la historia
En aquest episodi, Llucià Homs i Fèlix Riera es troben amb l’historiador José Enrique Ruiz-Domènec. Junts reflexionen sobre la notable absència de les papallones i el profund missatge que la naturalesa sembla transmetre a través d’aquest fet. Aborden temes fonamentals, com la necessitat de superar els judicis morals de l’època actual per a una comprensió més profunda de la història. També exploren la forma en què l’anàlisi del passat pot donar llum sobre el present i el futur, a més de discutir la manipulació de la història i la importància de les històries més personals. A més, s’endinsen en la idea de la repetició d’errors al llarg de la història.
5. Ramón Andrés
Zorionak (“Felicidades”)
En aquest capítol, Llucià Homs i Fèlix Riera es reuneixen amb l’escriptor Ramón Andrés. Junts exploren les profundes destinacions a les que ens pot transportar una cançó, així com les regions de l’esperit que la música ens revela de manera sorprenent. En un diàleg apassionat, es plantegen qüestions essencials, com si la música i l’art en general representen una resposta efectiva per a contrarestar la inquietud que a vegades ens embarga. Ramón Andrés comparteix les seves perspicaces reflexions sobre aquest intrigant tema.
6. Nuria Labari
Los malabaristas y el deseo
En aquest capítol, Llucià Homs i Fèlix Riera conversen amb l’escriptora i periodista Nuria Labari. Junts, se submergeixen en una profunda conversa sobre la seva obra ‘El último hombre blanco’ i reflexionen sobre el sentiment d’exili del paradís que sovint les persones experimenten. Aborden qüestions fonamentals, com les habilitats necessàries per afrontar la vida sense caure en els paranys dels qui busquen domesticar-nos, i com equilibrar les nombroses obligacions que tant nosaltres com la societat ens imposem.
7. Rafael Argullol
Visión desde el fondo del mar
En aquest episodi, Llucià Homs i Fèlix Riera tenen el privilegi de dialogar amb l’escriptor Rafael Argullol. Junts, exploren profundament l’art, endinsant-se en l’intrigant univers de l’artista. Reflexionen apassionadament sobre la bellesa, la intensitat de la passió, i sobre la tendència de l’home contemporani a escapar de la foscor. Aquesta trobada es converteix en una immersió reveladora en els matisos de l’ànima creativa i en les complexitats del món artístic.
8. Frederic Amat
El lado oculto de la luna
En aquest episodi, Llucià Homs i Fèlix Riera estableixen un enriquidor diàleg amb l’artista Frederic Amat. Durant la conversa, exploren a fons el seu fascinant món cinematogràfic i la connexió de les seves obres amb Lorca. Aprofundeixen en els impulsos creatius dels artistes i en les reveladores experiències que donen forma a la seva visió única de l’art. Aquesta trobada es converteix en una immersió fascinant en la ment del creador i en les complexitats de la seva inspiració.
9. César Antonio Molina
Vivir con cultura
En aquest capítol, Llucià Homs i Fèlix Riera tenen el privilegi de trobar-se amb César Antonio Molina, escriptor, traductor, professor, polític i gestor cultural. Junts, exploren les complexitats de la llibertat de pensament, qüestionant la malaltia cultural que afligeix a la nostra època i analitzant com la societat contemporània arrossega els ciutadans cap a la ignorància. Aquest diàleg es converteix en una profunda exploració de les dinàmiques culturals i socials que modelen la nostra percepció del món.
10. Victoria Combalía
Lo invisible
En el present capítol, Llucià Homs i Fèlix Riera conversen amb la historiadora i crítica d’art, Victoria Combalía. Durant la seva trobada, aborden amb profunditat el valor artístic de l’obra fotogràfica de Dora Maar, titulada ‘Portrait d’Ubu’. Així mateix, exploren l’evolució de l’art contemporani i reflexionen sobre el punt de vista inherent a l’apreciació d’una obra artística. Sorgeix l’interrogant sobre la possibilitat de deixar de banda les consideracions ètiques en avaluar una obra d’art. Els interlocutors també se submergeixen en una conversa sobre la influència de les subhastes en l’àmbit artístic i reflexionen sobre el paper fonamental que exerceix el crític d’art en la societat actual.
11. Manual Arias Maldonado
El rey y el filósofo
En aquest episodi, Llucià Homs i Fèlix Riera es troben virtualment amb Manuel Arias Maldonado. Durant aquest diàleg, exploren temàtiques profundes, com ara l’exercici del poder, la inclinació de pensadors i artistes a sucumbir i involucrar-se en projectes polítics totalitaris, així com l’evolució del poder sota la influència del catolicisme. Així mateix, reflexionen sobre la manera en què es gestionarà el poder en l’imminent futur, que sembla encaminar-se cap a una catàstrofe global, i com es podrien implementar mesures per a prevenir-la.
12. Carlos Pazos
Imagen lenticular de Carlos Pazos con una pipa
En el desenvolupament d’aquest capítol, Llucià Homs i Fèlix Riera es troben immersos en un diàleg profund amb Carlos Pazos. Exploren junts la postura de l’artista en el segle XXI enfront de l’art, abordant qüestions fonamentals com el propòsit i la funció dels museus. Així mateix, reflexionen sobre la complexa relació de l’artista contemporani amb la inspiració, indagant sobre qui ostenta l’autoritat per a definir els límits del bon i mal gust.
ESCOLTAR TOTS ELS PROGRAMES AQUÍ
Fitxa tècnica
Idea i Creació: Hänsel* i Gretel (Fèlix Riera i Llucià Homs)
Direcció: Fèlix Riera i Llucià Homs
Guió: Fèlix Riera i Llucià Homs
Presentadors: Llucià Homs i Fèlix Riera
Producció: El taller de ràdio
Edició i postproducció: Xevi Estudi
Coordinació: Gisela Chillida i Judit Mas
Música: Mauricio Villavecchia
Fotografia: Jordi Oliver
Be First to Comment