Skip to content

Pista Nº 90 – Monika Zgustova – La Intrusa. Retrato íntimo de Gala Dalí

 

Títol: La Intrusa. Retrato íntimo de Gala Dalí
Autora: Monika Zgustova
Editorial: Galaxia Gutenberg
Pàgines: 144
Any: 2018
ISBN: 978-84-17355-61-6
Idioma: Català o Castellà

En aquesta narració biogràfica, Monika Zgustova desvela la dona decidida, valenta i apassionada que va saber perseguir amb determinació els seus anhels i acompanyar decisivament els tres homes que, al seu costat, arribarien a ser grans figures de la poesia i l’art universals: Paul Éluard, Max Ernst i Salvador Dalí. Per a tots tres, Gala va ser molt més que l’amant: va ser la companya que treballaria amb ells la seva obra i la criticaria, i qui els va donar la força i la confiança per consolidar-se com a grans creadors. Els tres els va conèixer quan tot just tenien entre 17 i 30 anys. I va ser a través de Gala i amb Gala que van arribar a ser el que foren.

Monika Zgustova treu a la llum aspectes fins ara ignorats o poc coneguts de la vida de Gala: la relació amb el seu pare adoptiu i la seva família; la influència que en ella va tenir l’amistat d’adolescència amb la poeta Marina Tsvetàieva i la germana d’aquesta, Àssia; de quina manera la Revolució bolxevic de 1917 i els anys previs la marcaren per sempre; com als 22 anys creua l’Europa de la Primera Guerra Mundial, des de Moscou fins a París, per retrobar-se amb el seu estimat, Paul Éluard; com, per amor a Salvador Dalí, ho deixa tot i se’n va a viure en una cabana vora el mar a l’hivern, sense cap comoditat, i està a punt de morir a causa d’una pulmonia.

D’aquest llibre emergeix, doncs, una Gala molt més complexa, rica i apassionant del que fins ara es coneixia: el retrat d’una dona que va trencar amb els estereotips de la seva època per esdevenir una de les dones més decisives en l’art i la literatura del segle xx.

 

*

 

Llegeix un fragment del llibre.

Published inARTÍCULOS DE HÄNSEL* Y GRETEL*Pistas Hänsel* i Gretel*

Be First to Comment

Deja un comentario

Simple Share Buttons