Skip to content

Miquel Porta Perales — Les ciutats europees més votades i estimades del 2022

D’una banda, l’European Best Destinations, la pàgina web de turisme més visitada d’Europa, ha fet una enquesta a mig milió de persones de 182 països. D’entre més de 400 destinacions, ha seleccionat les 20 més votades a les quals ha atorgat el guardó de Millors destinacions europees 2022. D’altra banda, Travelers Choice, patrocinat per CapitalOne Travel, ha destacat les 25 Popular Destinations – Europe a les que ha atorgat el guardó 2022 Best of de Best. En aquest cas, no hi ha cap votació popular, sinó la participació de la “gent que estima per moltes raons” les ciutats.

El top twenty europeu
En el top twenty europeu de l’European Best Destinations no hi surt la ciutat de Barcelona. Aquestes són, de més votades a menys votades, les ciutats elegides (1): Ljubljana, Marbella, Amiens, Plovdiv, Lovaina, Oradea, Londres, Nimega, Regió de Lahti, Estambul, Costa d’Amalfi, Praga, Roma, Baviera, Atenes, Clonakilty, Viena, Lucerna, Graz i Creta. Els criteris són d’allò més diversos: clima, història, patrimoni, arquitectura, castells, ponts, jaciments, cultura, art, museu, tradicions, festivals teatrals i musicals, cases acolorides i carrers acolorits, sol, mar i platja, llacs, vaixells, pescadors, muntanya, oci, esport, àrees verdes, llimoners perfumats, parcs, jardins, boscos, fonts, sostenibilitat, transport, bicicletes, carros de cavalls, moda, comerç, mercats, fires, restauració, gastronomia pròpia, verdures fresques, pastissos, begudes locals, cervesa, gelats, iogurts, hotels, pau urbana, tranquil·litat i farniente. En poques paraules: hi ha de tot.

Barcelona en 5 paraules
Si és cert que l’European Best Destinations exclou a la ciutat de Barcelona de la llista de Millors destinacions europees 2022, també ho és que l’esmentada pàgina web –en un altre article– sí té en compte a Barcelona. Títol de l’article: Barcelona en 5 paraules (2). Val a dir que la pàgina web es mostra prou generosa, a la seva manera, amb la ciutat. Què destaca de Barcelona? Com no podia ser d’una altra manera, la cultura, l’oci, l’esport, les compres i la vida nocturna d’una “Barcelona que mai no dorm”. Concretant: “els museus de Barcelona: mòmies egípcies i obres d’art contemporani”, la “reconstrucció d’un manglar”, “roba que ha definit la història de la moda”, els “orígens romans de la ciutat”, “diversió per nens i adults”, “caminar entre taurons i acaronar dofins”, un “passeig al·lucinant en una muntanya russa”, els “clubs esportius més importants d’Europa”, “compres de primeres marques internacionals”, “racons inoblidables”, “música electrònica” i els “millors DJ del món”. Val a dir també que l’European Best Destinations, en la llista del top twenty, assenyala que Barcelona, al costat de Londres, París, Praga i Roma, és un dels “destins més visitats del món”.

El top twenty-five europeu
En el top twenty-five de Travelers Choice (3), que assenyala les Popular Destinations – Europe, amb el seu corresponent guardó 2022 Best of de Best, premia –de més valorades a menys valorades– Londres, Creta, Roma, Estambul, París, Barcelona, Tenerife, Còrcega, Edimburg, Florència, Madrid, Lisboa, Amsterdam, Atenes, Porto, Corfú, Madeira, Venècia, Praga, Liverpool, Malta, Belek, Budapest, Cracòvia i Dublín.

A diferència del top twenty, el top twenty-five és un breu exercici de síntesi que situa la ciutat en el seu context i en el seu present tot assenyalant allò que la defineix i la caracteritza. Sovint, amb un criteri particular. En el cas de Barcelona –número 6 del rànquing– es parla de la “Barcelona un xic surrealista” a la manera de Dalí i de la Barcelona que va “dissenyar” –”com caure a través del mirall”, diu– Gaudí. Una Barcelona –la de les Rambles– on es pot “beure sangria”, “observar els extravagants artistes de carrer”, i tot seguit “fer la teva festa mòbil anant saltant d’un bar de tapes a un altre també de tapes”. Posats a destacar es recomana “que no et perdis” un “passeig amb veler”, una “paella professional acompanyada de vi”, una “visita a la Sagrada Família” i “les 5349 coses que pots fer”.

La conclusió de tot plegat
Aquest article es titula Les ciutats europees més votades i estimades del 2022. Potser s’hauria d’haver titulat Les ciutats europees més venudes del 2022. Perquè –no ens enganyem–, el que fan L’European Best Destinations i el Popular Destinations – Europe de Travelers Choice (es podrien afegir més rànquings similars de noms diferents), amb l’inestimable col·laboració dels ciutadans que participen en la votació i els patrocinadors/anunciants de tot plegat, no és sinó vendre determinades ciutats. Que s’ho mereixen? És clar que sí. Però, per què unes i sí d’altres no? Doncs, perquè interessa vendre-les. És a dir, perquè interessa promocionar determinades destinacions turístiques. I no és pas una casualitat que cada any variïn –o passin d’un rànquing a un altre– les ciutats més votades i estimades. En el canvi i la novetat està, també, el negoci. En poques paraules, es necessiten viatgers i es busquen. I, segons que sembla, els viatgers es troben. I, fins i tot, es fidelitzen d’un any a l’altre.

Fóra bo que la ciutat de Barcelona –és a dir, l’Ajuntament, els hotelers, els restauradors, els botiguers i qui vulgui col·laborar en benefici propi i de la ciutat-, si és que no ho fa ja, entrés en el joc dels rànquings de les ciutats més votades, més estimades, més habitables (The Economist ha relegat Barcelona al lloc 42), millors per viure (Global Finance situa Barcelona en el número 30 del World´s Best Cities To Live In 2022) o millors del món (TimeOut no ens ha inclòs entre les 12 millors ciutats). Per la seva banda, la Organización de Consumidores y Usuarios (OCU), en el seu rànquing de ciutats espanyoles amb millor qualitat de vida (2021), ens col·loca en el número 14.
El que també s’hauria de fer –tràmit urgent– és contactar amb l’European Best Destinations per fer-los saber que Barcelona és molt més que 5 paraules mal definides.

Notes
(1) https://www.europeanbestdestinations.com/european-best-destinations-2022/
(2) https://www.europeanbestdestinations.com/destinations/barcelona/
(3) https://www.tripadvisor.com/TravelersChoice-Destinations-cPopular-g4

 

Published inARTÍCULOS DE TODOS LOS CICLOSCosmopolitismo o el retorno al bosquePUBLICACIONES

Be First to Comment

Deja una respuesta

Simple Share Buttons