Skip to content

Margarida Troguet – Cultura amb Covid 19

La cultura, com la natura, identifica el nostre paisatge particular i la nostra pertinença. Per tant tenim tantes cultures i paisatges com comunitats i manifestacions artístiques.

Les manifestacions culturals i artístiques es desenvolupen de forma orgànica en qualsevol punt del país, la cultura i l’art no és exclusiva ni de la vida urbana ni de la vida rural; ni dels projectes grans ni dels projectes petits; ni de l’alta cultura ni de la cultura de base.

Ara, arran de la Covid19, tots els projectes culturals i artístics, totes les estructures i totes les persones ens hem situat en la mateixa casella de sortida. Hem d’aprendre a fer les coses, de moment, amb la Covid19.

El nostre paisatge i la nostra comunitat ha sofert unes modificacions que per força ens afecten i ens modifiquen així que ens anem incorporant a aquesta “raresa de normalitat” que ens toca viure.

Hem de redefinir les missions, les visions, els valors i els indicadors de tots els projectes.

Pel que fa als indicadors, per exemple, hem capgirat els valors de forma automàtica. Els indicadors quantitatius han fet cap a la cua de les valoracions de projectes, ara els indicadors seran qualitatius perquè ja sabem que no podem posar totes les entrades a la venda, que no podem omplir fins a la bandera les places i que el rànquing de “més espectadors que l’any anterior” ha deixat de tenir sentit.

Així doncs els projectes més flexibles, més dúctils i més rizomàtics tenen avantatges respecte dels projectes rígids, durs i amb estructures pesades i molt arrelades. És el moment d’entendre la sostenibilitat de l’activitat cultural tal com l’entén la cultura de base; proximitat, participació i igualtat d’oportunitats; però, ull viu, hem de vetllar més que mai per aquesta igualtat d’oportunitats: -la cultura amb Covid19 serà restringida?-

A Barcelona hem de fer seguiment de les propostes artístiques amb capacitat de mutació com “Terrats en cultura” de Coincidències, o redescobrir a través del mapeig de Nando Cruz els concerts que es desenvolupen arreu de la ciutat #OtrosEscenariosPossibles, o gaudir també d’un festival Grec amb Covid19, exemples de programacions que metabolitzaran i s’immunitzaran com a model de bones pràctiques tot combinant qualitat artística i adaptabilitat.

Esperem que al cap i casal les activitats artístiques puguin renéixer aquest estiu amb la Covid19, com ho fa la natura, d’una forma orgànica i universal.

*

Margarida Troguet i Taull, gestora cultural

 

 

 

 

Published inARTÍCULOS DE HÄNSEL* Y GRETEL*ARTÍCULOS DE TODOS LOS CICLOSGobernanza o la crisis del sector público

Be First to Comment

Deja una respuesta

Simple Share Buttons