Skip to content

Arxiu Fotogràfic de Barcelona — La ciutat davant la càmera. Imaginaris urbans al s. XIX

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona presenta del 17 de juny al 23 d’octubre de 2022 l’exposició “La ciutat davant la càmera. Imaginaris urbans al s.XIX” que està comissariada per la historiadora de l’Art Núria F. Rius.

L’arribada de la fotografia a Barcelona el 1839 va coincidir amb un procés intens de transformació urbana de la ciutat. Des d’aquell moment, la fotografia hi va prendre part: va promoure motius i punts de vista que, paulatinament, anirien sedimentant el discurs sobre la nova realitat urbana del mil vuit-cents. No obstant això, la ciutat no és l’única que es va transformar, també ho va fer la mateixa fotografia: apropiant-se de la tradició de les arts i incorporant els nous recursos visuals de la càmera i altres tecnologies del segle XIX.  L’exposició està integrada per més de 100 originals d’època del fons de l’AFB.

Al segle XIX, Barcelona va experimentar una modificació profunda en la seva forma urbana i en el seu cos social. Darrere d’aquests canvis hi ha imaginaris procedents del liberalisme, la modernitat industrial, l’historicisme medieval o el lleure urbà. I l’invent de la fotografia hi va tenir un rol crucial. Va contribuir a dissenyar modes de representació i repertoris visuals que van ser portadors dels nous valors que definirien allò barceloní i modern al vuit-cents.

Lluny d’actuar com un simple mirall, la fotografia dotava d’entitat visual un seguit de discursos sobre Barcelona que acabarien arrelant gràcies a la circulació de les imatges i a la seva sedimentació col·lectiva. Per fer-ho, al llarg del segle, la fotografia va desplegar estratègies de representació diverses: en relleu, pintoresca, monumental, descriptiva, aèria o informativa, per esmentar-ne algunes. Es mesclaven possibilitats específiques de la càmera amb altres llenguatges visuals que eren coetanis: les vistes òptiques, els gravats romàntics o el dibuix de crònica informativa, entre altres.

Tot això fa evident la relació estreta que es va establir entre la definició de la nova Barcelona, predominantment burgesa, i la seva representació visual al segle XIX. La fotografia va tenir un paper rellevant en aquests processos, que no eren merament visuals, sinó sobretot socials, polítics i culturals.

Podeu trobar aquí tota la informació.

Published inARTÍCULOS DE TODOS LOS CICLOSConstrucción y cansamiento en la Barcelona culturalPUBLICACIONES

Be First to Comment

Deja una respuesta

Simple Share Buttons