Skip to content

Interacció — Cap a un nou model de biblioteques

La pandèmia ha intensificat la necessitat que els responsables de les biblioteques, com ha passat amb la resta de sectors de la cultura, actuïn amb rapidesa. Encara que el treball amb les col·leccions i les experiències amb els usuaris ha evolucionat durant els darrers anys, la resposta als reptes que ha marcat la crisi per atendre les necessitats de les comunitats ha exigit a les biblioteques prendre decisions amb certa agilitat. Com han respost les biblioteques a aquest nou context? Cap a on va el nou model de biblioteques?

Per tal de respondre a aquestes qüestions, la plataforma internacional de biblioteques OCLC (Online Computer Library Center), ha llançat l’informe “New Model Library: Pandemic Effects and Library Directions” que recull les experiències d’una trentena de responsables bibliotecaris d’onze països diferents – majoritàriament provinents dels Estats Units – per entendre les transformacions que s’han incorporat i preveure quin serà el model del futur de les biblioteques.

Interacció. Biblioteca Antoni Comas, a Mataró

Biblioteca Antoni Comas, a Mataró | diba.cat

Aquest informe planteja algunes qüestions essencials sobre com repensar els aspectes laborals, els fons i les relacions amb els usuaris sorgides arran de la pandèmia. Segons els experts entrevistats, la crisi va ajudar a definir i entendre millor els resultats d’algunes mesures que ja s’estaven prenent amb anterioritat en relació amb els avenços tecnològics, els canvis generacional i educatiu.

Seguint aquesta estructura, l’estudi està organitzat en tres blocs que analitzen experiències en relació amb els entorns laborals, flexibles i canviants, a les biblioteques; els recursos dels fons i col·leccions (físics, digitals i electrònics) i les connexions amb la comunitat a través d’experiències de participació.

Cada secció destaca les reflexions i recomanacions basades en les aportacions i objectius dels 29 gestors de biblioteques que han participat en l’estudi. Les transformacions per a cadascun d’aquests contextos s’identifiquen en quatre àrees d’impacte: l’agilitat per prendre mesures ràpides i innovadores davant de circumstàncies canviants; la col·laboració entre agents per liderar el canvi dins de les biblioteques, les institucions i les comunitats; la incidència de la digitalització en el treball dels professionals i amb la comunitat; i l’espai, per trobar noves formes de participació en l’equipament.

Mentre ens trobem en una època de transició – i davant de la incertesa que marca la crisi ocasionada per la pandèmia, aquest document serveix d’inspiració per entendre cap a on podria dirigir-se el nou model de biblioteques. Un model que, com ja hem vist, ha d’anar més enllà de la incorporació de les darreres tecnologies per ser capaç de fer front als reptes que tenim al davant.

 

Podeu consultar i descarregar-vos l’informe:
Connaway, L. N., Faniel, I. M., Brannon, B., Cantrell, J., Cyr, C., Doyle, B., Gallagher, P., Lang, K., Lavoie, B., Mason, J. i Van Der Werf, T. (2021). New Model Library: Pandemic Effects and Library Directions. OCLC Research. oclc.org

 

Published inARTÍCULOS DE TODOS LOS CICLOSConstrucción y cansamiento en la Barcelona culturalPUBLICACIONES

Be First to Comment

Deja una respuesta

Simple Share Buttons