Publicat per Interacció el 18/01/2024
El Servei de Mediació de l’Ajuntament de Badalona ha impulsat la proposta del pintor badaloní Carlos Spogo per dignificar aquest espai i reivindicar la memòria històrica del barri.
El projecte s’inclou dins del programa Barris i Comunitats de la Diputació de Barcelona i ha comptat amb la implicació de centres educatius.
El Servei de Mediació de l’Ajuntament de Badalona (Barcelonès Nord), dins del programa Barris i Comunitats de la Diputació de Barcelona, ha impulsat un projecte participatiu d’art mural al túnel de la Salut en el qual han intervingut diversos centres educatius i entitats del barri.
La proposta, dirigida pel pintor badaloní Carlos Spogo i integrada a Pintamos Mucho, un conjunt d’activitats artístico-socials que ell mateix coordina, té com a objectiu reforçar la cohesió social i recuperar la memòria històrica del barri a través d’una obra que recull les històries del lloc i de la vida dels seus habitants.
En una primera fase d’aquest projecte participatiu es van realitzar diversos tallers en els quals es va presentar una selecció de fotografies antigues, generant diàlegs a l’entorn de les imatges i la seva relació amb l’actualitat, i reinterpretant-les mitjançant diferents tècniques d’arts plàstiques.
Seguidament, es van dur a terme quatre jornades d’activitats artístiques intergeneracionals al centre cultural l’Escorxador, on els participants dels tallers anteriors van fer noves propostes basades en les fotografies, dibuixos i collages ja creats. Van sorgir vincles afectius que van ajudar a comprendre diferents realitats socials, reforçant la integració i el treball en equip.
El resultat d’aquestes sessions s’ha mostrat a la part exterior del túnel, tocant al carrer de Ramon Llull, mitjançant la tècnica del Paste Up. El disseny està format per una selecció de les fotografies antigues del barri i les imatges pintades prèviament, enganxades directament a la paret.
Als laterals de l’interior del túnel s’ha realitzat un mural on es poden veure elements històrics del barri i detalls de la natura vinculada amb la ciutat, representats a través d’un estil fresc i divertit, inspirat en els treballs fets durant els tallers.
Com a cloenda del projecte s’han instal·lat lletres de fusta pintades de colors que formen el nom del barri, a les quals s’han enganxat fotografies i dibuixos en paper.
Els centres educatius que han participat en aquesta iniciativa són l’Institut Barres i Ones, l’Institut-Escola Rafael Alberti, l’Institut-Escola Turó d’en Caritg i l’Institut Enric Borràs, així com les entitats Federació de Dones i la Fundació Badalona Capaç. Les imatges d’arxiu han sigut cedides pel Museu de Badalona, Badalona Recuerdos i diversos particulars.
Be First to Comment