* Del ciclo : CONSTRUCCIÓN Y CANSANCIO EN LA BARCELONA CULTURAL
A Corea, més o menys a una hora al nord de Seúl, es troba la Ciutat del Llibres de Paju. Es tracta d’una mena d’urbanització creada fa uns 25 anys per un grup d’editors que tenien el somni de crear un centre generador de coneixement i d’informació. Hi trobem un bon nombre d’editorials grans, petites i mitjanes; una central logística; impremtes; centre de disseny; centre de formació, etc. Aquest és un exemple de clúster d’una indústria cultural, que ha permès que Corea compti amb una indústria editorial competitiva i reconeguda internacionalment en relativament poc temps.
Barcelona durant els darrers cent cinquanta anys ha construït de manera natural un clúster de l’edició que l’ha convertit en una de les grans capitals editorials. Això, però, que a nivell internacional ningú no discuteix, ens provoca internament una sèrie de sentiments aparentment contradictoris. Sembla com que alguns no ens ho acabem de creure o que a d’altres ens faci una mica de nosa.
El cas és que Barcelona concentra una indústria editorial líder en castellà (prop d’un 60% de la facturació espanyola en general i d’un 80% de l’edició literària), publica en altres llengües principalment per a Europa i aporta projectes innovadors als mercats internacionals i tot això sense pràcticament cap mena de suport públic.
La mateixa situació de lideratge industrial ha permès desenvolupar una edició en llengua pròpia molt superior en volum a la que ens correspondria per demografia i per dimensions de mercat, tot i els ajuts oficials sempre migrats i amb una certa actitud vergonyant.
Tot i així ens els darrers anys l’entusiasme i la bona feina ha aconseguit algunes fites importants per al reconeixement internacional de l’edició catalana. Aquests esdeveniments han aportat evidents beneficis a la nostra cultura i a la indústria editorial. Cal lamentar, però, que una certa mesquinesa del sector i una part de visió de curt termini dels polítics no hagin permès aprofitar més les oportunitats. Citaré, a tall d’exemple, algunes de les que no hem aprofitat prou per manca de constància: Dia Mundial del Llibre; Catalan ti racconto; Premi Internacional Catalònia d’Il·lustració; invitat a les Fires del Llibre de Torino, Guadalajara, Frankfurt, Paris… I ara BCN capital literària de la UNESCO.
L’edició en català està en millors condicions que la de qualsevulla altra llengua europea amb una demografia semblant a la nostra; malgrat haver de competir amb la pressió comercial d’una altra llengua de major abast en el mateix mercat. Comptem amb una indústria editorial innovadora, líder a nivell internacional. El que cal és que ens ho creiem, que la defensem sense complexos i que siguem perseverants!!!
Segimon Borràs
*
Segimon Borràs ha sido delegado del libro al Departamento de Cultura de la Generalitat; director comercial del grupo Enciclopèdia Catalana; secretario general del Gremi d’Editors de Catalunya. Actualmente está jubilado.