Skip to content

Frederic Ballell Maymí – Sala de Lectura, 1905

 

Sala de lectura de la biblioteca pública popular establerta a Sant Martí de Provençals per la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País. Imatge presa per Frederic Ballell Maymí el 17 de desembre de 1905.

 

La SEBAP fou una institució cultural creada l’any 1822 amb actuacions especialment intenses en l’àmbit de la cultura. Una d’aquestes actuacions fou la creació el 1906 de les Biblioteques Populars Escolars. De fet, durant la primera dècada del segle XX no existia a la ciutat de Barcelona un servei de lectura pública. Les biblioteques públiques, com a institucions adreçades a tots els ciutadans, no s’iniciaren a Catalunya fins el 1918 de la mà de la Mancomunitat, que dissenyà un ambiciós i innovador projecte bibliotecari (creació d’un sistema de biblioteques populars). D’acord amb els principis noucentistes de convertir Catalunya en una nació “culta, europea, civilitzada”, amb els llibres com a instrument essencial de transformació, des dels primers anys del segle la necessitat de biblioteques va ser vivament sentida entre els sectors responsables del país. Des de 1983 la Biblioteca Sant Martí de Provençals forma part de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona com a equipament cultural i de proximitat per als veïns del barri de la Verneda (Districte de Sant Martí).

En la imatge, vista de taules amb superfície inclinada, sobre les que hi ha làmpades, i cadires de fusta; al darrera, les prestatgeries de llibres, tancades amb clau, perquè no eren d’accés lliure. Al centre de la cambra hi ha dues columnes. Imatge cedida per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Published inARTICLES DE HÄNSEL* i GRETEL*CICLESConstrucció i cansament a la Barcelona cultural

Be First to Comment

Deixa un comentari

Simple Share Buttons