Skip to content

Marga Viza – Cuanto más sabes, mejor decides…

Els amics de Hänsel i Gretel em van demanar si podia fer un reflexió sobre la tasca social que té la nostra fundació i quin paper hi té la cultura per aconseguir aquest objectiu.

Primerament m’agradaria posar en context i situació la nostra entitat. La Fundació Catalunya La Pedrera és una fundació de règim especial creada a inicis del 2013 i actualment independent de qualsevol entitat bancària que en el seu dia va originar les fundacions precedents. La Fundació té una clara vocació de servei a la societat i vol ajudar a més persones a tenir un futur millor i més just. I això ho fa oferint oportunitats a qui més ho necessita, fomentant el talent, la creació i l’educació i conservant el patrimoni natural i cultural.

És un orgull per la nostra Fundació poder dir i explicar que els nostres projectes arriben a milers de persones i està a l’ADN de la nostra entitat oferir i treballar en projectes innovadors, efectius, diferencials, buscant noves solucions amb independència, sensibilitat, originalitat i rigor i que es desenvolupen en un dels cinc àmbits d’actuació de la fundació, que plegats i de forma transversal, actuen per a benefici general de la societat: creem ocupació per a persones amb discapacitat o risc d’exclusió social; ajudem a les persones grans a millorar la seva qualitat de vida; acompanyem als infants i adolescents a assolir l’èxit educatiu; contribuïm a tenir els científics més ben preparats; innovem en educació per fomentar la creativitat i la imaginació; conservem espais naturals de gran valor social; treballem per a que Món Sant Benet sigui un centre de referència en alimentació; fem recerca per millorar l’alimentació i els productes i promovem els bons hàbits “perquè tothom mengi millor”; impulsem els artistes i joves a desenvolupar el seu talent creatiu; contribuïm a tenir una societat amb pensament crític; creiem en una cultura oberta a tothom i sumem voluntaris per arribar més lluny i ajudar a més persones.
Aquesta diversitat d’iniciatives ens ha permès arribar a més de quatre-centes mil persones anualment, persones o usuaris que s’han pogut beneficiar o participar de forma directa o indirecta d’una àmplia proposta de projectes que desplega dia a dia la Fundació.

I tot això és possible gràcies a les més d’un milió de visites anuals que any rere any reben els nostres equipaments, des de la Xarxa d’espais Naturals de la Fundació, a Món Sant Benet fins al nostre gran far, icona cultural universal, com és la Casa Milà, el nostre buc insígnia i seu principal de la nostra institució. Aquestes visites ens aporten uns ingressos que, juntament als generats per les pròpies activitats, la Fundació reverteix a la societat en forma de projectes, tal i com hem dit, essencialment en projectes socials però també científics, mediambientals, entorn la salut, l’alimentació i cultura.

I és en aquest darrer àmbit, el cultural, on m’aturaré una mica més per entrar en detall. La Pedrera és un edifici catalogat i reconegut amb la màxima distinció d’un organisme internacional, que és ser Bé Cultural del Patrimoni Mundial per la UNESCO. La Fundació vetlla per la bona conservació i protecció de l’edifici, així com per transmetre el seu valor i coneixement per llegar-lo a les generacions futures en les millors condicions possibles. Visitar la Casa Milà és un bon punt de partida per conèixer en profunditat la vida i l’obra de Gaudí i La Pedrera en tota la seva essència. L’edifici en si mateix és un compendi de tota l’arquitectura d’aquest geni i amb la seva visita es poden veure, apreciar i entendre els principals trets que caracteritzen la seva obra única, original i distintiva. A la Casa Milà es visiten els patis, la planta noble, un pis que manté l’estructura original, la decoració i l’esperit d’una família burgesa del primer terç del segle passat, les impressionants golfes amb els seus dos-cents setanta arcs de catenària i que actualment acullen un centre únic d’interpretació de la vida i l’obra de Gaudí, i el terrat, una fantasia de volums, xemeneies i badalots i una de les estrelles de l’edifici. És en aquesta joia modernista on es desenvolupa la part més important d’activitat cultural de la Fundació que gira entorn una programació àmplia i diversa amb cicles, propostes i projectes que tenen com a comú denominador el suport a la creació i al talent jove i ofereixen i faciliten l’accés a la cultura a col·lectius ben diversos.

Així, oferim propostes entorn la música (Residències Musicals – concerts de música clàssica a càrrec de joves talents-, Nits de jazz al terrat de la Pedrera – un indret únic per escoltar una selecció dels millors grups de jazz del moment-…), les exposicions (dues anuals: per una banda potenciant la línia de la fotografia i per l’altra treballant i mostrant l’art en el seu sentit més ampli amb la intenció d’apropar al gran públic artistes i moviments que han aportat noves mirades i maneres de fer en el camp de l’art i la creació i que apostem per revisar, recuperar i difondre); la dansa – amb el Dansa Ara, propostes de joves creadors fins a noms consolidats, oferint aquesta diversitat que aporta la contemporaneïtat-; les arts escèniques -mostrant l’escena més avançada i impulsant el talent creatiu que experimenta i innova- ; el pensament -amb Converses a La Pedrera i Acció i Reflexió creem àmbits de trobada on reflexionar sobre temes que ens interpel·len, des d’una mirada oberta internacional o nacional-; a banda, també es porten a terme altres projectes innovadors o diferencials com el PedrerArtLab, on es barreja grups de la jove escena musical actual amb projeccions o imatge. Cal fer esment també a les activitats pensades per a les famílies, on s’inclou un perfil d’edat més jove i on les propostes de festes temàtiques entorn el món del pallasso o el Nadal tenen molt bona acollida. Dins d’aquest segment familiar, m’agradaria destacar Un Cau de mil secrets, que és un musical amb tots els ets i uts, amb una música molt atractiva que explica la història de la Pedrera combinant passat i present. M’agradaria fer incís també en els projectes que conjuguen i combinen diferents disciplines com llum, tecnologia, imatge, música i patrimoni com a eix de creació, innovació i modernitat, com han estat els tres mappings realitzats en els darrers anys a la façana de La Pedrera. Cal destacar que la gran majoria de projectes són de producció pròpia però alhora treballem i busquem sinergies i col·laboracions amb altres entitats per tal de crear i sumar amb d’altres institucions.

Cal remarcar també que a la Fundació vetllem per la igualtat d’accés a la cultura a les persones amb capacitats diferents i disposem de tota una sèrie de recursos i serveis integradors; l’accessibilitat sensorial és un eix vertebrador a través del projecte La Pedrera Accessible, que ha permès singularitzar La Casa Milà com a equipament patrimonial. Tots els nostres projectes faciliten un camí per fer accessible la cultura i el patrimoni en general, La Pedrera i l’obra de Gaudí en particular. Perquè la Fundació creu en la cultura i vol posar en valor el seu potencial d’integració i cohesió social. Com diu Gabriel García Márquez, la cultura és l’aprofitament social del coneixement.

Així mateix, a la Fundació tenim un altre equipament de referència, un altre nucli de projecció educativa i cultural: Món Sant Benet. Aquest espai, al cor del Bages, un bonic monestir benedictí reconvertit en centre cultural, és també focus de difusió de la cultura mil·lenària del monestir explicant la història medieval i modernista de l’indret; mitjançant unes visites guiades amb interessants recursos museogràfics es dona a conèixer la història, la vida i la transformació del món monacal des del S.X, quan es funda el monestir, fins a la desamortització de Mendizábal. En el centre s’explica i es mostra també com fou la residència d’estiu de l’il·lustre pintor modernista Ramon Casas, la família del qual es va instal·lar al monestir a inicis del S.XX. A més a més, Món Sant Benet també és la seu de la Fundació Alícia, un centre de referència en la difusió dels bons hàbits alimentaris a l’igual que un centre pioner en la recerca, investigació i foment de la bona cuina i el coneixement del producte. Altrament, els serveis educatius de la Fundació ofereixen una àmplia i atractiva proposta de visites i tallers per donar a conèixer aquests temes culturals i culinaris i contribueixen a fer de Món Sant Benet un pol d’interès entorn la cultura i l’alimentació.

És voluntat de la Fundació apropar la cultura al major nombre possible de persones per contribuir a la seva formació, coneixement, reflexió i al seu creixement personal i social. Des de la Fundació, doncs, treballem per continuar posicionant La Pedrera com un centre cultural de referència i creiem fermament que una societat culta és una societat més rica i amb un esperit més crític. El saber és un important motor de transformació social i fem bona la dita Com més saps, millor decideixes…

*

Marga Viza i Boltas es la Directora del Area de Cultura de la Fundació Catalunya La Pedrera.

Published inARTÍCULOS DE TODOS LOS CICLOSCiclosPUBLICACIONES

Be First to Comment

Deja una respuesta

Simple Share Buttons