Skip to content

CONSTRUCCIÓ i CANSAMENT A LA BARCELONA CULTURAL

*  Hem estructurat la correlació d’articles de Hänsel* i Gretel* en uns CICLES que ens permeten generar relats paral·lels sobre l’anàlisi d’allò que està passant a la ciutat. Aquests cicles poden ser curts o llargs en funció del tema que toquin o de l’interès que despertin. Alguns seran més amatents a l’actualitat cultural de la ciutat i altres versaran més sobre els grans debats culturals. En tot cas, alguns es tancaran i a partir d’ells podrem generar documents d’anàlisi; d’altres poden quedar oberts subjectes a l’aportació de noves capes successives de coneixement.

* Els articles es publiquen en l’idioma original en que l’autor els ha escrit.

**  L’objectiu del cicle Construcció i cansament a la Barcelona cultural és mostrar les àrees culturals de Barcelona que estan en fase de discussió viva, amb energies de transformació i noves propostes (construcció) i també totes aquelles que es troben en una fase de cansament, sense respostes, sense capacitat de transformació però que són essencials pel bon funcionament del món cultural i de la ciutat.

*

Mira aquí tots els primers articles i imatges d’aquest Cicle en el COMPENDIUM 1 de Hänsel* i Gretel*

 

Mariano Zuzunaga – The open door, 2011

The Open Door, Barcelona, 2011

*

Francesc Català-Roca – La Sala Parés

p. 214

*

Pedro Vizán – Ja en tenim quaranta

Fa poques setmanes, al voltant d’una conversa sobre la nova novel·la de la Marina Espasa (El dia del cérvol), algú va comentar que li semblava que a les novel•les dels nous escriptors “no passava res”. El comentari em va portar al cap dues altres novel·les, una de l’any passat (El gran Joan, d’Antoni Ferrando) i una altra de fa dos anys (L’altra, de Marta Rojals), sobre les quals jo mateix recordo haver proferit el mateix titular: aparentment en aquestes novel·les no passa res. Encara més, Víctor Garcia Tur (que ha publicat també aquest any Els ocells) ens “confessava” a un club de lectura que quan es comparava amb autors d’altres nacionalitats que havien tingut vivències extremes, es preguntava què podia explicar ell que havia tingut una vida tan normal. Com que els titulars són injustos sempre que es parla de cultura i en especial de literatura, cal desenvolupar els contexts i puntualitzar les afirmacions: la Marina Espasa va néixer el 1973, la Marta Rojals el 1975, l’Antoni Ferrando el 1967, el Víctor García Tur al 1981. Tots volten els quaranta. Us convido a comprovar a quina edat van començar a escriure amb consistència els grans referents de les generacions anteriors: la novel·la requereix una mirada crítica, una mica del desencant de l’adult. Els dels setanta ens hem fet adults, i els nostres escriptors també.

Barcelona sempre ha tingut grans cronistes, especialment al segle vint, que han glosat els grans canvis que es donaven a la ciutat i al país. Però quins canvis hem viscut nosaltres? Érem petits quan tot allò de la transició, de la guerra n’hem sabut pels avis, de la postguerra pels pares, ser voluntaris als jocs del 92 potser va ser el nostre petit moment de glòria dintre de la història contemporània. Hem crescut amb la guerra freda ja quasi guanyada pels “nostres”, pujats a la onada dels fulgurants noranta, mentre tot el nostre món s’endeutava i anàvem adquirint més i més drets, menys responsabilitats, quasi madurs per entendre l’11-S, suficientment alliçonats o enganyats per l’individualisme i el nacionalisme per entomar la crisi econòmica sense queixar-nos gaire. De què, llavors, podem escriure?

Mireu com comencen les tres novel·les esmentades al principi: a la Minerva, personatge omnipresent d’El dia del cérvol, se li espatlla la moto quan puja a un concert al barri de Gràcia. L’Anna que la Marta Rojals ens fa tan amable i odiable a la vegada, està posant benzina un dilluns, que és quan és més barata. En Pere, seduït pel gran Joan a despit seu i de tots nosaltres, té al davant un diumenge amb visita a casa dels sogres i exàmens per corregir… Tot una mica com el que em passa a mi i als meus germans i als meus cosins i als meus amics. Tot molt local. És tan fàcil rebaixar el valor d’allò conegut…

A més, una reflexió general de com publiquen tots aquests nous novel·listes: potser sona com una crítica descarnada dir que avui dia no és tan difícil que et publiquin una novel·la. Sense tenir en compte la bogeria de l’autopublicació (que sembla que és una tendència que s’estanca), no es pot obviar que l’auge de moltes petites editorials i l’obsessió per inflar el mercat amb novetats, ha obert moltes portes que històricament estaven tancades.

Davant d’aquest panorama potser caldria curar-se en salut i seguir el consell que em va donar un savi: no llegir cap autor viu, que el pas del temps et faci de crític. Però tanmateix, la meva opinió personal és que la nova generació de novel·listes estan tocant el rovell de l’ou, i precisament gràcies a les conjuntures aparentment tan desfavorables. L’excitant veritat és que assistim en viu i en directe als estàndards de la nostra pròpia generació, que és única i que neix perquè la literatura s’imposa a la realitat.

***

La gran literatura mai no ha necessitat de grans esdeveniments. És cert que a la època en què la novel·la va esdevenir un gènere consolidat, molts autors van utilitzar els moments històrics que estaven vivint per a crear les seves grans obres. Però, si ens parem a pensar, durant els segles passats, molts cops aquests grans autors s’han dedicat sense cap complexe a escriure històries en les que “no passa res”. Què passa a Anna Karenina o a Orgull i prejudici? I a Una educació sentimental? I a Vida privada o a Últimas tardes con Teresa? No són precisament obres menors. Hi ha com a molt algun mort, alguna infidelitat, una peripècia socio-econòmica, simplement el pas del temps.

I els localismes? Ben poc ens ha importat que l’acció de les grans novel·les d’altres temps es desenvolupés a llunyans salons del San Petersburg tzarista, on les relacions semblen de cartró, del París dels anys vint tan difús que sembla no tenir temps, o del countryside anglès, amb aquelles normes socials que mai acabarem d’entendre; o en una ciutat dels Estats Units, aquestes que els autors nord-americans mai es dignen ni a descriure, perquè des de l’Imperi sembla que s’hagi de tenir clar on et trobes si estàs a la cruïlla de la 96 amb la cinquena. No hem necessitat que ens expliquin com era una ciutat de Prússia al segle XIX o de Pèrsia al segle XI. Així doncs, ara som aquí, a Barcelona i les seves rodalies, a principis del segle XXI. Els nostres personatges han anat a la universitat, no viuen en la misèria però estan perdent certa seguretat en el futur, tenen un concepte bastant tancat de la parella i del sexe, han procreat o volen fer-ho ben entrats a la trentena, tenen mòbils amb internet i viuen de lloguer però volen ser propietaris. És fascinant l’existència d’un marc propi que no s’explica obertament, que es dóna per sabut, i que es parli de detalls de la ciutat sense posar en guàrdia al lector, que es doni per fet que la universitat va ser una mena de farsa que tots vam jugar amb gust, que odiem als nostres pares per atrapar-nos entre l’amor i la responsabilitat, que a la nostra societat hi hagi tant hedonisme i tanta culpabilitat a la vegada, que tenir diners és tan important, que viatjar, inclús a altres continents, és cosa que es dóna per suposada… I tants altres elements que aquest autors donen per fet al generar la trama i que no importa que es justifiquin ni ara ni a les generacions que vindran, que potser ens llegiran, ni a les anteriors, que potser ja ens estan llegint.

Finalment, s’ha democratitzat la publicació, però és només una qüestió d’actitud veure això com un problema o com una oportunitat. És cert que publicar molt implica que es publica qualsevol cosa, i a més que el sector s’ha instal·lat en la precarietat. Els autors que poden viure d’escriure es poden contar amb els dits. No negaré que és una llàstima, però no em negaran que això ha forçat a afinar les vocacions, a conformar una generació de creadors supervivents, autèntics partisans de la literatura, guerrillers intrèpids que continuen escrivint amagats als boscos, una mica herois. És feina d’altres sectors (crítics, llibreters) separar el gra de la palla. I a més, no subestimem el plaer intrínsec de trobar aquest gra entre tanta palla.

Per acabar, dues proves més de que la nova fornada d’escriptors ha madurat: la primera és que als voltants dels quaranta ja es comença a mirar enrere. Que passin els anys implica la multiplicació dels records que els escriptors transformen en escenaris mítics. Aquest any tenim dos exemples de gran calibre amb el guanyador del premi Sant Jordi (La vida sense la Sara Amat, Pep Puig, 1967) que ens narra la tensió de l’adéu a la infantesa; i Rayos (Miqui Otero, 1980) que ens descriu l’adéu a una molt llarga adolescència. També els temps que ara vivim seran records, també els nostres autors els hauran de donar forma a l’espai de la nostra literatura. La segona, tan opinable que no li cal argument, és que aquesta generació escriu molt bé, tant o millor del que s’ha escrit sempre: «Quan tothom va haver marxat, un cambrer de camisa blanca i pantalons negres va recollir les taules i va apilar les cadires metàl·liques. Més tard, van arribar els treballadors de les brigades de neteja i van passar unes mànegues d’aigua a pressió que es van endur qualsevol prova de vida diürna. Quan tots els sorolls es van haver apagat, va passar una gavina en vol rasant i el xerric que va fer va ser la cremallera que va tancar la nit» (El dia del cérvol).

Potser després de tot, d’aquest viure en la postmodernitat sense que no ens passi res, en una ciutat que es va tornant bipolar, en la que ens sentim tan falsament protegits, tan precaris sense voler-ho veure, tan porucs, tan egoistes, malcriats en general, somiadors però covards, després de tot finalment hi ha una cosa a la que ens podem aferrar: la literatura.

Pedro Vizán és soci de la llibreria Barra/Llibre i president de l’associació literària La Mordida

*

Francesc Català-Roca – La Sagrada Família de Gaudí

D 039 PUBLICADA 13.X.16

Aquesta imatge de la part posterior de la façana del naixament, encara sense cobrir, de la Sagrada Família de Gaudí forma part de la sèrie guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona de Fotografia que va rebre Català-Roca, i ens ha estat cedida pel COAC (Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya).

*

Gisela Chillida – Ser individu@ no es asunto individual: Feminismo(s) 2.0 – Hänsel * i Gretel *
Nuevas feminidades, nuevas masculinidades, gays, lesbianas, transexuales F2M y M2F, pansexuales, bisexuales, intersexuales, poliamorosos… las cosas están cambiando, ¿o quizá no tanto?

Una de las pocas cosas que podemos saber de un futurible humano antes de que nazca, además de si es portador de alguna enfermedad genética, es si va a ser “niño” o “niña”. Pese a que cada vez menos los progenitores que expresan su preferencia por uno o por otro, niño vs. niña son etiquetas que nos suelen colgar cuando aún nadamos en líquido amniótico.

Pero considerar XX mujer y XY hombre es tan arbitrario como llamar a un objeto de cuatro patas con respaldo y dónde solemos aposentar las nalgas “silla”. Y aún lo es más el asociar a cada categoría determinados gestos, movimientos, actitudes, gustos manifiestos tanto en el ámbito público como en el doméstico. El binarismo de género, lejos de ser “natural” es una construcción producida y reproducida en nuestra vida diaria a través de acciones y discursos impuestos e incrustados. La clasificación hombre vs. mujer responde a una condición política y no biológica. Femenino-masculino no son más que una división de carácter metonímico que propone un imaginario colectivo jerarquizado, excluyente y asimétrico alrededor de diferencias anatómicas cuyo centro hegemónico serían los genitales. Son constructos socioculturales, ficciones políticas encarnadas sobre las que se sustenta una heteronormatividad basada en un ejercicio de opresión y exclusión que permite la dominación masculina. Por eso, aquello que llamamos género nos sigue condicionando, y mucho, desde antes de la cuna. Esa X o esa Y, más allá de implicar ciertas variaciones a nivel morfológico, genético y hormonal, marca, sobretodo, diferencias en cuanto a las relaciones de poder.

La noción de género surgió en los laboratorios médicos en los años cuarenta del siglo XX para referirse a los cuerpos de bebes intergénero. Judith Butler fue la primera en entender el género, el sexo y la sexualidad como algo performativo retomando la idea de Simone de Beauvoir “mujer no se nace, se hace”. Así, la correlación entre órganos sexuales- performatividad de género- deseo sexual no tiene ya ningún fundamento apriorístico de carácter biológico-natural sino que esa supuesta coherencia se “naturaliza” a través de la repetición, el habitus para Bourdieu. Es decir, no nacemos mujeres o hombres sino que aprendemos a serlo.

Cualquier desvío de la sencilla pero perversa ecuación hombre vs. mujer (con toda la carga semántica y performativa que eso implica) supone un desafío al falologocentrismo. El hombre blanco bienestante es la norma. Los otros la anomalía. Él es lo natural y universal. El resto es alteridad: la mujer, el minusválido, el inmigrante, el negro, la prostituta, el mendigo, el transexual, el homosexual… Si existe una metáfora de la mentalidad heteronormativa occidental aún vigente, ésta son los baños públicos con triplete de símbolos: hombre (con pantalón), mujer (con falda) y persona (en silla de ruedas). El de las mujeres acostumbra a tener cambiador para bebés. Los hombres necesitan urinario y retrete. Y ahí está el tercer baño: “baño de los menos válidos”. Baño para aquellos que no encajan en las otras categorías. Baño por eso queer*.

La igualdad ante la ley no es ni sinónimo ni garantía de igualdad en el espacio público. La ciudad sigue siendo un espacio sexualizado, masculino y heterocéntrico. A los billboards con mujeres altas, delgadas, jóvenes que nos golpean tan fuerte como un King Kong se suma el acoso sexual del que somos también el objetivo principal. Para la mujer, como para el queer, el espacio público es un territorio hostil. Sirva de ejemplo: durante las pasadas Fiestas de la Mercé se denunciaron cuatro agresiones sexuales, una de ellas grave, y dos ataques homófobos de un total de once reportes de agresiones sexistas.

El problema no está en la puerta del bar, no se esconde entre el gentío de las fiestas populares… el problema es estructural porque el Estado es androcéntrico. El patriarcado impregna el pensamiento científico, filosófico, religioso y político desde hace milenios, desde Las Metamorfosis de Ovidio a la revista Playboy. Reforzar la idea de que los ataques sexistas se dan en un contexto festivo nos ayuda a creer que esas agresiones sólo se producen en un marco dónde reina la euforia y el descontrol. Mientras toleremos anuncios que tratan a las mujeres como objetos, mientras se codifique su vestimenta, mientras seamos las que llevan maquillaje y falda, mientras el vocabulario siga diciendo “esto es la polla” y lo otro “es un coñazo”, mientras no haya tantas superheroínas como superhéroes seguirá habiendo ataques sexistas porque seguirá habiendo quien crea que las mujeres no somos más que el sexo débil, el segundo sexo.

La economía neoliberal no considera iguales a mujeres y hombres, unos y otros son targets bien diferenciados. El sexismo capitalista ha creado una gran industria basada en esa dualidad de género. Yogures, galletas, cereales, leche y todo tipo de productos consumibles por cualquier individuo se orientan únicamente a mujeres. Las mujeres vulnerables, sumisas e inseguras son una gran fuente de ingresos para el mercado. Productos de cosmética, y dietética convierten al cuerpo de la mujer en un artefacto tecnológico y plástico que lucha contra sí mismo: antiarrugas, anticelulitis, antestrías, anticanas…

Hace un par de veranos que se emite por televisión un spot de cuchillas de afeitar “para mujeres” (obviamente de color rosa). La escena sucede así: una amiga llama a otra para proponerle un plan de verano: ir a la playa. La amiga responde que no puede, pues sus vergonzantes vellosidades no se lo permiten. La amiga le sugiere que se afeite: problema solucionado. Como dijo Simone de Beauvoir: “el opresor no sería tan fuerte si no tuviera cómplices entre los propios oprimidos”. ¿Cuántos hombres peludos como neardentales se plantearían dejar de ir a la playa por culpa de sus numerosos y luengos vellos?

El pasado agosto el Estado francés prohibió el uso del burkini en algunas de sus playas. Burkini y bikini tienen como premisa la naturaleza sexualizada y erótica del cuerpo de la mujer. A unas se les prohibe ser eróticas, a otras se las invita. En un caso esta claro quien pone las reglas, en el otro caso no tanto. La dominación se basa en una red compleja de relaciones de poder coadyuvantes, difusas, fragmentarias y ubicuas. Y es aquí donde reside el peligro: como el monóxido de carbono, el poder patriarcal es invisible pero tóxico y mortal. Nos creemos más libres pero en la era neoliberal lo único libre es el mercado.

Las categorías hombre y mujer no son ni algo natural ni la expresión individual y subjetiva de una identidad sino que responden a una imposición social violenta. Los roles de género son claramente culturales y políticos, pero son, sobretodo, desiguales y asimétricos. Por eso debemos desnaturalizar el binarismo de género, desarmar el sexismo, descodificar el androcentrismo, desaprender el falologocentrismo, descolonizar y despatrialcalizar los cuerpos, desactivar la gordofobia, la homofobia, el racismo, la xenofobia. La teoría feminista post-identitaria, inseparable de otros discursos disidentes y anti-hegemónicos, revela la injusticia que radica en toda diferencia sexual. Es un pensamiento paradójico que obliga a actuar desde el lugar que se quiere suprimir. Feminismo que no busca la igualdad ni la paridad entre hombres-mujeres sino la equivalencia entre sujetos: hombre, mujer, homosexual, heterosexual, transexual… no son -parafraseando Paul B.Preciado- sino “máquinas, productos, instrumentos, aparatos, trucos, prótesis, redes, aplicaciones, programas, conexiones, flujos de energía y de información, interrupciones e interruptores, llaves, leyes de circulación, fronteras…”. Por eso, desarticular las taxonomías es el único modo para poder existir como individu@s con identidades elásticas, cambiantes, móviles, libres de constricciones y sin apriorismos. Y, como dijo Amelia Valcárcel: “ser individuo no es asunto individual”.

**queer: Del inglés “raro” o “poco habitual”. Engloba a quienes se sitúan al margen del régimen heterosexual binario hombre vs. mujer. En origen tenía connotaciones peyorativas y servía para designar cualquier sujeto subalterno. Eran queer el tramposo, el ladrón, el borracho, el homosexual… En un ejercicio de autoempoderamiento, las sexualidades no heteronormativas se apropiaron del vocablo para autodesignarse. Si como dijo Wittgenstein “los límites de mi lenguaje son los límites de mi mi mundo”, un lenguaje patriarcal construye mentes patriarcales por la imposibilidad misma de pensar fuera de él. Por eso, adueñarse de un insulto se convierte en un acto de resignificación crítico de marcado carácter político.

*
Francesc Català-Roca – Parc Güell
CONT B-441 NEG 5375 #737F9B PUBLICADA 28.X.16

*

Núria Manchado – Caçar Pokémons, caçar Hermes, caçar cultura

Aquestes tres accions tenen en comú el verb caçar. Provinent del mot llatí “captiare”, caçar significa ‘intentar agafar o capturar’. L’espècie humana ha practicat la cacera, juntament amb la pesca i la recol·lecció, des de la prehistòria com a mètode per satisfer les necessitats pròpies i garantir la supervivència de l’espècie. Segons Plató, un “exercici diví”.

Fent un salt en el temps ens plantem al segle XXI i l’objecte de la cacera és una bestiola anomenada Pokémon. Des que Nintendo va decidir llençar oficialment Pokémon GO a Espanya el passat mes de juliol, “caçar Pokémons” ha esdevingut un fenomen social de masses que té ben entretingut a un gran nombre d’adeptes. De la nit al dia les ciutats tenen Poképarades, “Gimnasos”, s’hi celebren Pokéquedades… Sense anar més lluny, Barcelona (el Parc de la Ciutadella -especialment la zona propera al Zoo-, la platja de la Barceloneta o la mateixa Diagonal) està farcida de venonats, pidgeys, charmanders, squirtles o bulbasaurs. Els fans t’expliquen que la idea és anar caminant per la ciutat, tot fent ús del GPS i la càmera del mòbil amb l’objectiu de capturar aquestes criatures.

I què és el que fa que estigui tenint tan d’èxit? A diferència d’un videojoc “tradicional”, Pokémon GO utilitza la tècnica de la realitat augmentada. Això empeny al jugador a sortir al carrer (realitat física) a la recerca i captura dels personatges que li proposa la plataforma (univers virtual). Si cal, aquest camina kilòmetres per trobar l’anhelat Mr. Mime, un Pokémon exclusiu d’Europa. Es tracta d’un fenomen que afecta a totes les edats i professions: només cal que t’agradi el joc, tenir esperit “col·leccionista” i voler ser qui tingui més Pokémons al sac en un curt període de temps, exercitar l’esperit competitiu, tot plegat. Mantenir aquest alt grau d’entusiasme entre els jugadors no és tasca fàcil. Al cap i a la fi es tracta d’un joc i com a tal està condemnat a ser superat per la inexorable obsolescència.

Fa unes setmanes vèiem en premsa que, inspirant-se amb l’èxit de Pokémon GO, Aveline Grégoire, professora d’una escola de primària de Bèlgica, ha desenvolupat a través d’un grup de Facebook (Chasseurs de livres) un joc que incita a sortir de casa a la recerca i captura de llibres. Aquesta iniciativa, que ja acull prop de 80.000 participants, té com a finalitat incitar a la lectura d’una manera totalment gratuïta i desinteressada. Els jugadors publiquen fotografies i donen pistes sobre el lloc on han amagat el llibre per tal de que la resta de participants el pugui trobar, llegir i tornar a alliberar “a la natura”. A Bèlgica cacen llibres. Cacen cultura.

I a Barcelona? Cacem? Tinc bones notícies. En aquesta ciutat, a més d’existir un lleial exèrcit de caçadors de Pokémons, existeix un petit col·lectiu de caçadors no armats. Són els Caçadors d’Hermes de Barcelona i es dediquen a “caçar” les representacions del déu grec Hermes que els escultors i els arquitectes de finals del segle XIX i principis del segle XX van deixar escampades per tota la ciutat comtal, des del Front Marítim fins al Cementiri de Montjuïc passant pel Gòtic, les Rambles, la Plaça de Catalunya, el Passeig de Gràcia o la Rambla de Catalunya. Trobar-lo no és gaire complicat. Només heu de saber identificar-lo: sandàlies alades, casc alat i caduceu (bastó amb dues serps entrellaçades).

Sortir a caçar Hermes és una activitat que us obligarà a observar els carrers, les façanes i els edificis de la ciutat tot apreciant els detalls i, com un tic automàtic, n’acabareu assenyalant els seus trets més característics: realitat física, vaja. No anireu a cegues, doncs sabreu que les representacions del Déu Hermes les podeu trobar en edificis que tenien (o tenen) a veure amb el comerç, la indústria, l’art, les finances i les ciències. Hermes és, segons la mitologia grega, el Déu que les encarna. Sabent això anireu intuïtivament a cercar-lo a les Drassanes, a l’Autoritat Portuària, al Passatge del Crèdit, a l’Hotel 1898 o al Banc d’Espanya. I finalment, també sabreu que el podreu trobar representat a les façanes d’algunes de les cases burgeses més emblemàtiques de l’Eixample; els burgesos el van adoptar com a símbol de prosperitat econòmica.

Caçar Hermes és una activitat a través de la qual pots redescobrir Barcelona i els seus edificis. Només et cal anar ben calçat i portar una càmera fotogràfica. Us donaran punts per trobar un Hermes? Quin és el premi? Caçar cultura. Tant l’activitat dels Caçadors de Llibres a Bèlgica, com la dels Caçadors d’Hermes a Barcelona tenen, al meu parer, elements de gamificació. En ambdós casos es pretén que l’usuari o “jugador” participi i
gaudeixi del procés de descoberta, capturar un llibre o una representació d’Hermes “amagats” en un entorn concret. Aquestes activitats es converteixen en experiències lúdiques i culturals que, a partir d’una primera presa de contacte, motiven a l’usuari a continuar fent servir el seu enginy per aconseguir un determinat objectiu.

Caçar Hermes està a l’abast de tothom i cobreix interessos i passions força variats. Des d’un nen petit que és fan dels súper herois a un apassionat de la història de Barcelona tot passant per una persona a qui li agrada passejar per la ciutat o d’una altra que no surt de casa seva sense la càmera fotogràfica.

Però si el considerem com un joc, pot passar de moda? Me’n puc cansar? En el pitjor dels escenaris, si el que succeeix és que us en avorriu però, com a contrapartida, se us desperta la curiositat per caçar altres deïtats existents a la ciutat, us comenceu a interessar pels elements decoratius del modernisme o a preguntar-vos perquè certs edificis han desaparegut, o voleu esbrinar perquè hi ha tant d’street art pels carrers de Barcelona, creieu-me, deixar de caçar Hermes serà la menor de les tragèdies.

Així doncs, si caçar cultura “a seques” us fa mandra i ja heu recorregut totes les Poképarades de la ciutat, us animo a caçar Hermes, un personatge mitològic que tot i tenir ales tant als peus com al cap, no s’escapa. És una solució intermèdia que us aportarà més del que us espereu. Paraula de caçadora.

*

Francesc Català-Roca – La Casa Milà de Gaudí (La Pedrera)

B 05193 PUBLICADA 3.XI.16

*

Gisela Chillida – Barcelona: ¿ciudad feminista?

Barcelona cuenta con numerosos organismos e instituciones que forman un tejido asociativo extenso que lleva desarrollando una labor feminista importante desde hace años pero las estadísticas indican que la paridad entre hombres y mujeres está lejos. El Ayuntamiento de Barcelona presentó en el último Pleno el Plan para la Justicia de Género con el objetivo prevenir y educar así como detectar y ayudar a las víctimas de la violencia machista pero sin embargo el año pasado fueron 5 las mujeres asesinadas. Es también una ciudad que pese a tener efigie femenina, menos del 15% de su nomenclator se ha bautizado con nombre de mujer, siendo el panorama especialmente desolador en el Eixample, donde no hay ninguna calle ni plaza dedicada a un personaje femenino. Se han puesto en marcha campañas de concienciación pero sigue habiendo casos donde la víctima de acoso es cuestionada. Barcelona presume de ser moderna, cosmopolita e innovadora pero Ada Colau es la primera alcaldesa de esta ciudad con 2.000 años de historia.

Activista y feminista declarada, la líder de Barcelona en Comú defiende la necesidad de “feminizar la política”. Su Concejalía de Feminismos y LGTBI -órgano brand new que cuenta con un presupuesto anual de 1,3 millones- ha puesto en marcha distintos planes de acción para erradicar el machismo, la homofobia, la bifobia y transfobia de calles, casas, aulas y trabajos en una estrategia multifocal, transversal y colectiva que apela a la responsabilidad de tod@s. Por contra, el presupuesto de la Generalitat dedicado a la igualdad de género ha decrecido un 24% en los últimos cinco años y los recortes del Estado también se han visto afectados negativamente.

Una de las medidas que ha puesto en marcha el Ayuntamiento desde la nueva concejalía busca luchar contra un urbanismo masculinizado que convierte callejones, pasos subterráneos o zonas poligonales en verdaderas lagunas Estigia para las mujeres, especialmente durante las horas más oscuras. Laura Pérez, concejala de Feminismos y LFTBI, realiza marchas exploratorias junto a vecinas para detectar los puntos negros del barrio y proponer mejoras. El miedo a cruzar esos espacios, determina nuestros movimientos y afecta nuestras vidas cotidianas: coger un camino más largo pero más iluminado, bajar en otra parada para no tener que cruzar ese pasadizo tan largo… Poner unas farolas o quitar unos matorrales son a veces mejoras suficientes que permiten recuperar esos lugares que generan inseguridad. El espacio público ha estado diseñado mayoritariamente por y para hombres blancos bípedos. Por eso, uno de los retos de la nueva concejalía es fomentar la participación de las mujeres en la transformación de la ciudad y contar con ellas para repensar las infraestructuras, las formas de movilidad o los horarios comerciales.

Este pasado verano, se habilitaron stands en algunas fiestas populares para asesorar acerca del acoso sexual y la violencia machista además de ofrecer atención psicológica e información jurídica a las víctimas. La carpa MercéAntimasclista, que abrió del 22 al 25 de setiembre durante las horas de mayor afluencia, atendió medio millar de consultas, 5 de ellas para reportar ataques sexistas durante las mismas fiestas y otras 6 más que denunciaron agresiones sucedidas con anterioridad. Con esta iniciativa, el Ayuntamiento se sumaba a acciones empezadas por otros colectivos en barrios como Gràcia, Sants o Poble-Sec con la intención de poder gritar -como hace cada 8 de marzo una horda de mujeres que recorre algunas calles barcelonesas- “la noche es nuestra”. Como la manifestación anual, las reivindicaciones ciudadanas muestran un feminismo activo que pone en evidencia el terreno que aún queda por ganar. Pero no todo sucede al caer el sol…

Una de las campañas de sensibilización contra esos micromachismo invisibles buscaba alertar sobre la nada inocente tradición del cumplido callejero espontáneo (a.k.a. piropo) a través de carteles instalados por toda la ciudad. Y es que gracias a esta habitual práctica, pasar por debajo de un andamio puede ponerte más tensa que cruzar un arco de seguridad de un aeropuerto, siempre deseando que ni pite ni salte la luz roja. En un giro casi magrittesco, el clásico piropo “Esto es un culo” aparecía con esta última palabra tachada y cambiada por “acoso”. Puede que la campaña pasara algo desapercibida y que la mayoría de viandantes no prestaran demasiada atención al susodicho cartel, pero aún así, es importante dejar de considerar el piropo como algo inocuo arguyendo que a nadie le molesta que lo halaguen. Pues verán, no es lo mismo una caricia que una bofetada; ni tampoco es lo mismo una caricia consentida que la de alguien desconocido. Las palabras no se las lleva el viento, las palabras hieren. El piropo es síntoma de una sociedad patriarcal que considera a la mujer un objeto al que se puede mirar con descaro. Su pseudopoesía soez y casposa con olor a alcanfor no es halago, es acoso. Son (tus) palabras contra mi cuerpo. Cuando alguien grita “Esto es un culo” está diciendo “esto es un culo que puedo mirar, juzgar y, si quiero, tocar. Y para ello no necesito tu consentimiento”.

Si parece que la calle no es (todavía) nuestra, el mundo laboral parece que tampoco. Tenemos peores condiciones laborales, la tasa de paro es superior y sigue existiendo un techo de cristal que no nos deja acceder a los puestos de mayor responsabilidad. La crisis y las medidas de austeridad tampoco han tenido el mismo impacto en hombres que en mujeres. Las estadísticas muestran una ciudad a la que le queda mucho por mejorar. Según un informe del Ayuntamiento, las mujeres sufren la pobreza de manera diferencial o, dicho de otro modo, la pobreza afecta más y a más mujeres. La disminución de las ayudas a personas dependientes, la reducción de plazas en guarderías o de becas para comedor ha aumentado la brecha de género porque siguen siendo ellas quienes se encargan de los cuidados de los familiares que lo necesitan. La situación de vulnerabilidad es todavía más acusada en las mujeres de más de 65 años, quienes perciben rentas mucho menores que las de sus contemporáneos masculinos.

La escasa presencia de mujeres en los museos, tanto en sus colecciones y exposiciones como en la dirección de los mismos, da para un estudio aparte. En materia de cultura somos todavía subalternas. Y Barcelona no es la excepción. Pero ahora no queremos entrar. Sólo recordar que si hemos tardado 2.000 años en tener una alcaldesa, dos más ha tardado en acoger el museo nacional sito en la ciudad (MNAC) una exposición dedicada a una mujer pintora. Para que vean, la entrada en la página web del mismo museo afirma sobre Lluïsa Vidal, una de las irrisorias 10 mujeres de las que el MNAC posee obra: “En una época en que a menudo las mujeres se dedicaban casi exclusivamente a pintar flores, ella pintó todo lo que le rodeaba, como hacían sus coetáneos varones”. Sí, las mujeres ocupábamos nuestro tiempo pintando floreras y florecillas, el porqué no nos lo explican, pero se presupone de menos valor. Pero no acaba ahí, el texto sigue: “Después de su muerte cayó en el olvido”. “Cayó en el olvido”, bonito eufemismo para decir que la historia la ignoró. Luego continúa (agárrense que vienen curvas): “y, aprovechando la calidad de sus pinturas, varias veces se ha cambiado la firma de sus obras por la de artistas más cotizados en el mercado”. En reflexivo e inpersonal, así, sola y como por arte de magia, su firma se cambió. Nos informan de un fraude pero no nos dan más explicaciones que los motivos económicos. Óbviamente, el cambio de nombre no tuvo nada que ver con que fuera mujer…

Partimos de una desigualdad estructural. El machismo se ha ido actualizando. En un mundo globalizado, la ciudad toma más sentido que nunca por su capacidad de dar solución a problemáticas concretas y servir de puente entre lo local y lo global. El ciudadano es quien habita, quien pisa, quien estudia, quien trabaja en un lugar. La nación y el estado son el pueblo, la masa abstracta; la ciudad son los ciudadanos, sujetos concretos que cohabitan. Existen entre ellos lazos comunitarios por el mero echo de tener que compartir unos espacios, unos servicios. Debemos pensar estrategias a nivel mundial, pero actuar en nuestras ciudades es muy importante: no cerrar los ojos al machismo, al racismo, a la homofobia e implicarnos como individu@s, como ciudadan@s. Denunciar, defender, no ser cómplices de ningún ataque. La igualdad no es algo que pueda lograrse de la noche a la mañana. El pasado siempre pervive, como fantasma, como ruina, como flashback. Somos una ciudad romana, de tradición judeo-cristiana, con un currículum democrático escaso, y actualmente inmersa en el capitalismo global. Y la sociedad romana era patriarcal, la religión cristiana es androcéntrica, la dictadura franquista era claramente machista y homofoba, y el capitalismo sigue siendo heterocéntrico. Afortunadamente, contamos con un Ayuntamiento claramente feminista, que sabe integrar la perspectiva de género en sus planes y que se ha atrevido a abordar “el feminismo” sin pudor, ni dobleces ni eufemismos. Hay que aplaudir las medidas impulsadas por el gobierno de Ada Colau. Otra cosa son los ciudadanos…

Barcelona entera puso el grito en el cielo cuando se enteró que la activista postporno Águeda Bañón iba a ser la nueva directora del departamento de comunicación del Ayuntamiento que preside Ada Colau. La ciudad se escandalizó cuando descubrió que entre 2002 y 2007 Bañón mantuvo activo junto a Maria Llopis el proyecto “Girls Who Like Porno”, página web “sobre feminismo pro-sex, disidencias sexuales y maternidades subversivas” y colectivo que reivindicaba un porno de y para mujeres y queers. Bañón y Llopis cuestionaban la representación de la sexualidad heterocentrista y proponían un nuevo modo de hacer y mirar pornografía porque el problema no es el porno. El problema es la cosificación, objetualización, comodificación de las mujeres y su reducción a categorías que aluden a su físico (rubias, tetudas), a su edad (maduritas, jovencitas), a su origen (asiáticas, rusas, latinas…).

Barcelona, además de capital del futurible Estado Catalán, podría declararse capital del posporno. Durante años, se celebró la Muestra Marrana, festival DIY de material postporno. En 2007, Paul B.Preciado, entonces todavía Beatriz, dirigió un seminario sobre el tema en el MACBA. Justo unos años antes de que ella y Valentín Roma fueran despedidos de forma express por pretender mostrar una escultura en la que el ex-Rey de España era sodomizado por la activista boliviana Domitila Barrios, figura clave en la lucha contra la dictadura de su país, quien a su vez era penetrada por un perro pastor alemán.

¿Pero es Barcelona feminista? No lo suficiente. Seguimos defendiendo el honor del Rey e ignorando las defensoras de la democracia. Como defiende la también activista boliviana María Galindo, “no se puede descolonizar sin despatriarcalizar” y, claro está, tampoco se puede despatriarcalizar sin descolonizar.

Gisela Chillida es historiadora del arte

*

* * *

Segueix el debat diari de Hänsel* i Gretel* al nostre compte de TWITTER

Simple Share Buttons