Skip to content

Centre Cívic Can Deu: El batec cultural de Les Corts

A la nostra secció de Comerços Culturals avui hi incorporem una nova espècie: els centres cívics. Potser hauríem de matisar dient que la transacció comercial que es practica en establiments d’aquesta mena és pura i estrictament cultural. Es van projectar per a convertir en espais oberts a tothom i propers als veïns de cada un dels barris de la ciutat. Si bé cada un dels 51 centres que hi ha actualment a Barcelona té entitat i directrius pròpies, tots estan relacionats i formen part de l’anomenada Xarxa de Centres Cívics (podeu estar al dia de tot el moviment que generen a través del seu Twitter).

IMG_6502L’oferta cultural dels centres cívics no és extensa, és moltes vegades inabastable. Ni els usuaris més intrèpids aconsegueixen assimilar tot el ventall d’opcions. Les programacions inclouen tot tipus de tallers, cursos, concerts, sessions de cinema, obres de teatre… I tot això ben a la vora de casa. N’éreu conscients? “No”, sol ser la resposta del veí del barri. Us deixem l’enllaç de la Guia Completa 2016-2017 dels centres cívics de Barcelona, editada per Time Out, que us permetrà explorar totes aquestes activitats.

Us convidem a conèixer un dels primers centres cívics de la ciutat. Està situat al barri de Les Corts. Només cal que agafeu la línia 3 del metro i que baixeu a la parada de “Les Corts”. Sortiu i, evitant la temptació d’anar cap al Camp Nou, preneu direcció contrària zigzaguejant pels carrers Galileu i Déu i Mata fins arribar a la Plaça Concòrdia. Busqueu el número 13. Haureu arribat a Can Deu.

CENTRE CÍVIC CAN DEU

Que el centre cívic s’anomeni Can Deu no és gratuït. Josep Deu i Estacó va fundar l’any 1874 la societat mercantil “Josep Deu i Cia”. Juntament amb el seu fill gran, es dedicaven a la destil·lació d’alcohols, licors que de seguida es van fer famosos per la seva qualitat. Tant va ser així que entre els barcelonins es va incorporar l’expressió “Posa’m un Deu” quan volies demanar un anís.

IMG_6501Aquesta no va ser l’única expressió que es va incorporar al llenguatge popular de l’època. L’origen de les dites populars “va ser un banquet de Cal Deu” o “s’armarà la de Cal Deu” provenien, respectivament, del soroll que provoca l’alegria etílica dels que consumien els seus licors i de l’enrenou que hi havia pels carrerons de Les Corts quan venien els carros a carregar botes de licor que duien al port de Barcelona per a ser transportades en vaixells. Una de les marques que els va fer més coneguts va ser l’anís “Carabanchel”, exportat a l’Argentina i l’Uruguai.

En morir Josep Deu i Mata l’any 1910, el negoci va continuar fins al 1929, any en què els hereus liquidaren la societat. L’edifici, durant la guerra civil de 1936 fou ocupat per les milícies, i acabat el conflicte tornà a la família Deu que hi visqué fins al 1981. L’edifici es va vendre a l’Ajuntament i cinc anys més tard s’inaugurava el “nou” Can Deu.

QUÈ TÉ CAN DEU QUE EL FA TAN ESPECIAL?

Tenint en compte la història que s’amaga rere aquesta bella finca modernista no és difícil entendre que aquest centre cívic desprengui una atmosfera única i molt especial. Segurament aquest ambient relaxat i intimista va ser el millor acompanyant del cara a cara sobre la consulta independentista entre l’aleshores president Artur Mari i l’ex-president de Govern Felipe González moderat per Jordi Évole.

IMG_6500 2La cafeteria modernista i el jardí (quan arriba el bon temps) es converteixen en l’escenari d’un dels seus plats forts: els concerts de música jazz. Des de l’any 2010, un dels programes amb més projecció és el conegut “Dijous Jazz a les Corts”, un cicle que ha portat grups de jazz de tot el territori català. Els amateurs, però, podreu gaudir del piano que trobareu a una de les parets de la cafeteria. Només cal demanar permís. Per allò de la bona educació.

L’altre fet diferencial recau en l’àmbit del medi ambient: des de ja fa un temps ofereixen una programació estable en relació amb les pràctiques mediambientals a l’entorn urbà. Sabíeu que tenen hort propi?

Actualment (i des de ja fa uns anyets) Can Déu està gestionat per l’empresa Club Lleuresport, encarregada de programar i gestionar tot el conglomerat d’activitats lúdiques i culturals del centre. Ja és ben cert que cada centre cívic és un món. Mons gestionats per empreses diferents. Per sort tots estan dins del paraigües de la Xarxa. La qüestió és no mullar-se, oi?

Coordenades:

  • Adreça: Plaça de la Concòrdia, 13
  • Telèfon: 93.410.10.07
  • Horari: De l’1 de setembre al 30 de juliol, de dilluns a dissabtes de 9:00h a 22:00h / diumenges de 10:00h a 14:00h – Del 31 de juliol al 31 d’agost TANCAT.
  • Correu electrònic: candeu@lleuresport.cat
  • Xarxes socials: Facebook; Twitter
Published inComerços i centres culturals de Barcelona
Simple Share Buttons