Skip to content

Carles Vilarrubí – El Barça com a cultura

*  Del cicle : CONSTRUCCIÓ i CANSAMENT A LA BARCELONA CULTURAL

Històricament, el FC Barcelona ha tingut una forta relació amb el món de la cultura. El Club i els seus jugadors han estat una font d’inspiració per a escriptors, artistes plàstics, periodistes, dibuixants, gent del teatre i del cinema. Al món literari podem citar a grans escriptors catalans, des de Josep Maria de Sagarra a Manuel Vázquez-Montalbán, passant per Rafael Alberti i Jose María de Cossío. La música també hi ha estat present, des del tango que Carlos Gardel va dedicar a Josep Samitier a les cançons de Joan Manuel Serrat, La Trinca, i molts altres. El teatre també ha estat una bona forma per expressar els sentiments blaugranes, des dels cuplets del Paral·lel d’abans de la guerra o sainets com El partit del diumenge de Castanys fins a textos més recents, com El culékulé de Xavier Bosch.

Els grans aniversaris han estat ocasions propícies perquè el club fes partícep de les seves activitats a grans figures del món cultural. Noms com els de Joan Miró i Antoni Tàpies han signat cartells commemoratius, de la mateixa manera que els escriptors Jaume Picas i Josep M. Espinàs van fer la lletra del Cant del Barça, l’himne actual, amb música de Manuel Valls. Seguien una àmplia estela en què els músics José Antonio Lodeiro, Enric Morera, Joan Dotras, Adolf Cabané i Antoni Ros Marbà han posat música a anteriors himnes, amb lletres de Rafael Folch, Esteve Calzada, Josep Badia i Ramon Solsona. I de la mateixa manera Josep Maria de Sagarra va dedicar un poema a la inauguració del Camp Nou. El Club també ha impulsat la pintura i l’escultura, i les Biennals d’Art van ser un exemple molt il·lustratiu.

Actualment, l’aposta del FC Barcelona pel foment del fet cultural és ferma i decidida. Així, des de l’any 2013 el Club impulsa el pla ‘Barça Cultura’, una iniciativa que té com a objectiu oferir el FC Barcelona com a plataforma per explicar la cultura catalana arreu del món, un anhel que ha cristal·litzat en diversos convenis signats amb l’Institut Ramon Llull i d’altres institucions catalanes i en conferències sobre el Barça i Catalunya a diverses ciutat europees com ara Glasgow, París, Amsterdam, Manchester i Berlín. D’altra banda, el Club també promou el teatre i la dansa mitjançant un acord amb el Teatre Nacional de Catalunya que ha possibilitat el patrocini d’obres com Els nostres tigres beuen llet, d’Albert Espinosa, i Foot-Ball, del coreògraf Cesc Gelabert.

*

Carles Vilarrubí i Carrió és Vicepresident del FC Barcelona.

Published inARTICLES DE TOTS ELS CICLESConstrucció i cansament a la Barcelona cultural
Simple Share Buttons